Acord istoric al OCDE: Marile corporații, impozitate global cu minimum 15%

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.10.2021 - 10:27
Acord istoric al OCDE: Marile corporații, impozitate global cu minimum 15%. / Foto: news.ro

Un număr de 136 de ţări au ajuns la un acord pentru impunerea unui impozit minim de 15% marilor corporaţii, ceea ce va face mai dificil ca acestea să evite impozitarea, a anunţat Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OCDE), transmite Reuters.

SHARE

”Acordul de astăzi va face ca sistemul fiscal internaţional să fie mai corect şi să funcţioneze mai bine. Este o victorie majoră pentru un multilateralism echilibrat şi eficient”, a afirmat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.

Potrivit organizaţiei, statele vor colecta anual venituri noi în valoare de 150 de miliarde de dolari, iar drepturile de impozitare a unor profituri de 125 de miliarde de dolari vor reveni ţărilor în care multinaţionalele obţin veniturile.

Citește și: Barilul de petrol, la cote istorice: petrolul WTI, maximul ultimilor şapte ani

”Acest acord de referinţă convenit de 136 de ţări şi jurisdicţii reprezintă peste 90% din PIB-ul mondial şi va reloca profituri de 125 de miliarde de dolari generate de aproximativ 100 din cele mai profitabile multinaţionale în alte ţări din lume, asigurând că firmele plătesc un impozit corect indiferent unde îşi desfăşoară activităţile şi generează profituri”, arată un comunicat al OCDE.

Firmele mici nu vor fi afectate de noul impozit

Acordul a devenit posibil după ce au fost aduse unele modificări textului original, cum ar fi asigurarea că impozitul de 15% nu va fi mărit la o dată ulterioară şi că firmele mici nu vor fi afectate de noul impozit.

Acest lucru a ajutat Irlanda – care se opunea de multă vreme majorării cotelor impozitului pe profit - să participe la acord.

Ungaria, la rândul ei sceptică de mult timp faţă de acordul fiscal global, şi-a schimbat părerea după ce a primit asigurări că va exista o perioadă lungă de implementare.

Citește și: Sexy-nepoțica deputatului PNL Ion Ștefan, ex-ministru, a ajuns consilieră la ministerul Dezvoltării

Ţările trebuie acum să elaboreze câteva detalii importante, astfel încât noul acord să fie implementat în 2023.

Acordul este ”o realizare care are loc o dată la generaţie pentru diplomaţia economică”, a afirmat secretarul Trezoreriei americane Janet Yellen, într-un comunicat.

Yellen a apreciat numeroasele naţiuni care ”au decis să pună capăt cursei de scădere a impozitelor companiilor” şi şi-a exprimat speranţa că Congresul va folosi procedura de reconciliere pentru a pune rapid în practică acordul în SUA.

Reacţiile liderilor politici şi de afaceri la impozitul minim de 15% destinat multinaţionalelor

Liderii politici şi de afaceri au reacţionat rapid la acordul anunţat vineri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), informează news.ro.

Rishi Sunak, ministrul de Finanţe al Marii Britanii

”Avem acum o cale clară către un sistem fiscal mai echitabil, în care marii jucători globali îşi plătesc cota corectă oriunde îşi desfăşoară activitatea.”

Citește și: Partidele politice au încasat 38,7 milioane lei de la stat în octombrie. Cum s-au împărțit banii

Nick Clegg, vicepreşedinte al Facebook pentru afaceri globale

”Facebook a solicitat de mult timp reformarea regulilor fiscale globale şi recunoaştem că acest lucru ar putea însemna plata mai multor impozite şi în diferite locuri. Sistemul fiscal trebuie să dea încredere publicului, oferind în acelaşi timp certitudine şi stabilitate companiilor . Ne face plăcere să vedem că are loc un consens internaţional”.

Susana Ruiz, şefa OXFAM pentru politică fiscală

"Acordul fiscal de astăzi a fost menit să pună capăt definitiv paradisurilor fiscale. În schimb, a fost scris de ei ... Numirea acestui acord ca fiind ” istoric ”este ipocrită şi nu oferă nici măcar un control minor. Diavolul fiscal se află în detalii, incluzând o reţea complexă de scutiri care ar putea permite mariilor infractori, cum ar fi Amazon, să scape. În ultimul moment a fost acordată o perioadă de graţie uriaşă, de 10 ani, pentru impozitul global de 15%, iar lacunele suplimentare îl lasă practic fără putere”.

Bruno Le Maire, ministrul de Finanţe al Franţei

”Acest acord deschide calea către o adevărată revoluţie fiscală”.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei Statelor Unite

"Am transformat negocierile neobosite în decenii de prosperitate crescută - atât pentru America, cât şi pentru lume. Acordul de astăzi reprezintă o realizare care are loc o dată la generaţie pentru diplomaţia economică".

Comunicatul Ministerului elveţian de Finanţe

"Scopul este de a crea securitate juridică pentru companiile în cauză. Elveţia - ca şi alte ţări – are o opinie critică în ceea ce priveşte calendarul OCDE, deoarece nu respectă încă suficient procesele legislative naţionale. Elveţia nu va putea introduce noile norme până la 2023, conform prevederilor OCDE. "

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

"Aştept cu nerăbdare Summitul G20 de la sfârşitul lunii, unde vom finaliza detaliile acestui acord. Apoi, trebuie să-l punem în aplicare ... În paralel, vom continua să combatem evitarea plăţii taxelor şi şi evaziunea fiscală, deoarece trebuie să ne asigurăm că fiecare îşi plăteşte impozitele într-un mod echitabil. Datorăm acest lucru cetăţenilor noştri. "

Ministrul irlandez de Finanţe Paschal Donohoe

”Acest acord de referinţă va aborda provocările fiscale globale ale digitalizării şi va oferi certitudinea şi stabilitatea de care au nevoie companiile mari şi guvernele ... Sunt încrezător că Irlanda va oferi o casă atractivă companiilor multinaţionale mult timp de aacum înainte.”

Secretarul general al OCDE Mathias Cormann

”Acordul de astăzi va face ca acordurile noastre fiscale internaţionale să fie mai echitabile şi să funcţioneze mai bine ... Aceasta este o victorie majoră pentru un multilateralism eficient şi echilibrat”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te