Europarlamentarul Siegfried Mureşan precizează că toate prevederile acordului sunt în interesul României, în timp ce europarlamentarul Dragoş Pâslaru anunţă cele şase teme principale pentru alocarea acestor fonduri.
”Negocieri încheiate cu succes - avem acord pe Mecanismul European de Rezilienţă şi Redresare care va aduce în România peste 30 de miliarde de euro. După 5 luni de muncă legislativă şi negocieri, am ajuns în cursul acestei nopţi la un acord între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene asupra Mecanismului European de Rezilienţă şi Redresare în valoare totală de 672,5 miliarde de euro pentru următorii 3 ani”, a anunţat, într-o postare pe Facebook, europarlamentarul Sigfried Mureşan, care subliniază că este cel mai mare program de investiţii pe care l-am adoptat vreodată la nivelul Uniunii Europene, informează news.ro.
România va beneficia de 30,5 miliarde de euro din acest mecanism pentru a finanţa Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Banii vor merge în infrastructură, spitale, combaterea schimbărilor de climă, digitalizare, sprijinirea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă.
”Toate prevederile acordului sunt în interesul României”, afirmă europarlamentarul.
”Avem acord la nivel european pe Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă! După îndelungi negocieri, am ajuns în sfârşit la un acord! Închei în această seară munca mea în calitate de co-raportor al Parlamentului European. Am bătut palma cu Consiliul şi Comisia pentru cei 672,5 miliarde Euro ai Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) dintre care 30 de miliarde Euro vor reveni României. România va trebui să finalizeze un Plan Naţional care să înţeleagă şi să pună în practică ce am negociat în Bruxelles. Un plan ambiţios, dar şi matur în adresarea principalelor reforme necesare în România. Un plan care va fi elaborat în consultare cu societatea civilă!”, a afirmat și europarlamentarul Dragoş Pâslaru.
”Am făcut munca mai uşoară statelor membre: am propus şi obţinut în discuţiile comune acordul pentru o structură de 6 teme principale pentru aceste fonduri:
1. Revoluţia Digitală
2. Tranziţia Verde
3. Antreprenoriatul şi Competitivitatea
4. Administraţie Rezilientă
5. Noua Generaţie (tineri şi copii)
6. Coeziune Socială
Dacă mă întreba acum 4 luni cineva ce cred că vom obţine, nu aş fi sperat la atât de multe: structura de 6 teme, condiţionalităţi pe statul de drept, principiul de a nu „face rău” pe mediu, fonduri pentru investiţii private, includerea copiilor şi tinerilor într-un pilon dedicat, un „tablou de bord” digital privind evoluţia proiectelor propuse şi a fondurilor folosite, avem 13% pre-finanţare pe Mecanism şi 4% transferuri pe InvestEU şi instrumentul de asistenţă tehnică, consultări obligatorii cu societatea civilă”, a mai precizat Pâslaru.