50.000 lei, cea mai mare amendă pe care o poate lua un șofer. Bunurile transportate pot fi urmărite

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 30.10.2023 - 21:47
50.000 lei cea mai mare amendă pe care o poate lua un șofer. Bunurile transportate pot fi urmărite Foto: untrr.ro

Ministerul de Finanțe a propus, într-un proiect de ordin publicat în data de 19 septembrie 2023, instituirea Sistemului național RO e-Sigiliu, în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.

SHARE

Ministerul de Finanțe a propus, într-un proiect de ordin publicat în data de 19 septembrie 2023, instituirea Sistemului național RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României. 

Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităţilor competente determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.

Sistemul este prevăzut cu un sigiliu inteligent care înregistrează date și transmite informații de stare și poziție către aplicația informatică în vederea urmăririi deplasării pe cale rutieră a bunurilor, se arată în lege.

Citește și: VIDEO România a ajuns la 1.000 km de autostradă în 2023. Cum arată „ciotul” de 13 km inaugurat

50.000 lei, cea mai mare amendă pe care o poate lua un șofer. Bunurile transportate pot fi urmărite

Aplicarea sigiliilor inteligente și monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul național se realizează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Vamală Română în baza unei analize de risc.

Procedura privind stabilirea criteriilor de risc, aplicarea sigiliilor inteligente și monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri sunt stabilite prin ordin comun elaborat în termen de 60 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României.

Citește și: Bucureștiul, fără șansă să aibă inel de autostradă până în 2026. 26 km există doar pe hârtie

Sistemul național RO e-Sigiliu este utilizat și gestionat de către Ministerul Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Vamală Română și Centrul Național pentru Informații Financiare.

În cazul aplicării de sigilii inteligente pe mijloacele de transport, conducătorul auto are obligația asigurării integrității acestora.

Neîndeplinirea de către conducătorul auto a obligației prevăzute la pct.6 constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune și se sancționează cu amendă de la 20.000 la 50.000 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te