Lucrarea a fost amplasată într-o încăpere cu pereţi din sticlă, astfel că poate fi văzută de vizitatori în timp ce este restaurată.
Pe site-ul instituţiei poate fi urmărit întregul proces.
„Rondul de noapte” este considerată cea mai pretenţioasă lucrare a lui Rembrandt. A fost comandată de primarul şi conducătorul gărzii civile din Amsterdam, Frans Banninck Cocq, care a dorit un portret de grup al brigăzii sale, arată news.ro.
Lucrarea are aproximativ 4 metri înălţime, 4,5 metri lăţime şi cântăreşte 337 de kilograme. Celebră pentru dimensiunile ei, pictura este apreciată pentru modul în care este folosită lumina şi mişcarea.
Experţii de la Rijksmuseum sunt îngrijoraţi că aspecte ale operei de artă creată în 1642 se schimbă. Ei dau exemplu decolorarea câinelui pictat alături de militari.
„Acest studiu detaliat este necesar pentru a determina cel mai bun plan de tratament” şi va implica tehnici avansate.
Cel mai recent, pictura a fost restaurată în urmă cu 40 de ani, după ce a fost tăiată cu un cuţit.
Tabloul a mai fost atacat cu un cuţit în 1911 şi stropit cu o substanţă chimică în 1990, dar în ambele cazuri prejudiciul a fost minor şi lucrarea a fost relativ uşor de reparat.
Directorul general, Taco Dibbits, a spus că muzeul a decis să permită publicului să asiste la proiectul intitulat „Operation Night Watch”, pentru că pictura „aparţine nouă, tuturor”, citează BBC.
Peste 2,5 milioane de oameni vin anual să vadă „Rondul de noapte”. „Aparţine tuturor celor care trăiesc în Olanda şi lumii. Am considerat că publicul are dreptul să vadă ce se întâmplă cu acest tablou”, a spus Dibbits luni, când a fost iniţiată restaurarea.