VIDEO Cel mai cunoscut vânător de eclipse arată galaxii care au existat în urmă cu miliarde de ani

DE Alex Darvari | 23.07.2022 - 19:26
VIDEO Cel mai cunoscut vânător de eclipse arată galaxii care au existat în urmă cu miliarde de ani

Fascinaţia pentru spaţiu a crescut în ultima perioadă, odată cu lansarea telescopului James Webb, de către NASA, care ne-a arătat imagini cu galaxii care au existat în urmă cu 13,1 miliarde de ani, foarte aproape de momentul creării Universului.

SHARE

 Dar „Ziarul de Iaşi” a vorbit cu pasionatul de astrofotografie şi vânătorul de eclipse Cătălin Beldea, pentru a înţelege cum funcţionează un astru mai aproape de casă: Soarele, fiindcă acesta a surprins, la începutul anului, o serie de imagini spectaculoase. 

Este, de altfel, singurul român care a prins în direct 13 eclipse de Soare. Discul perfect rotund şi galben al Soarelui pare spart, pe alocuri, de găuri negre, de parcă fi un balon înţepat, pe punctul să se dezumfle. Cătălin Beldea explică faptul că petele solare sunt locuri prin care au loc erupţii solare, sunt un fenomen ciclic, dar care nu trebuie să ne îngrijoreze foarte tare.

Citește și: VIDEO Abandonat de prieteni în munți, un tânăr și-a scris CNP-ul pe picior. Să se știe cine a murit

Chiar dacă o singură pată are de două ori diametrul Pământului. „Aceste erupţii au loc de 5 miliarde de ani şi noi, în loc să dispărem, suntem tot aici”.

Avertisment - Nu încercaţi să priviţi Soarele cu ochiul liber: riscaţi orbire permanentă
Cătălin Beldea este organizator al festivalului de astronomie Astroshow, editor de astronomie la revista Ştiinţă şi Tehnică, astrofotograf, vânător de eclipse şi antreprenor. Este singurul român care a văzut peste tot, pe glob, 13 eclipse solare, şi a lansat recent şi o carte în care a descris experienţele sale. El publică pe blogul personal fotografii din expediţiile pe care le-a realizat în lume, în căutarea eclipselor totale.

Imagini cu petele solare le-a surprins chiar de la geamul apartamentului său, la începutul anului, în timp ce se afla în izolare. De la distanţă par a fi mici umbre negre pe Soare, dar unele pete fotografiate de Cătălin Beldea au diametrul de două ori mai mare decât cel al Pământului.

„Ştiu că îngrijorarea este pe buzele tuturor când apar ştiri despre soare, pete solare şi despre erupţii solare. Erupţiile au legătură cu petele solare, dar nu trebuie să ne facem griji, pentru că Soarele are aceste erupţii de la apariţia lui de acum aproape 5 miliarde ani şi noi, în loc să dispărem, din contra, n-am făcut-o. Viaţa pe Pământ a prosperat”, a spus Cătălin Beldea.

Citește mai  mult pe ziaruldeiasi.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.