Recunoașteți personajele? El a ajuns un „monstru sacru”, ea a jucat 6 ani și a dispărut în Argentina

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.01.2023 - 19:01
Ion Caramitru și Mariana Pojar - Foto: Cinema
Ion Caramitru și Mariana Pojar - Foto: Cinema

Poza este una de la debutul celor doi actori. Carierele amândurora erau foarte promițătoare, dar numai el a ajuns unul dintre numele de referință ale cinematografiei românești.

SHARE
Este vorba de primul rol pentru doi actori: Mariana Pojar și Ion Caramitru. Poza a apărut în revista Cinema și este un cadru din filmul "Comoara din Vadul Vechi" Regia: Victor Iliu.
 

Despre ce e filmul

 
Într-un sat sarac din Moldova anilor 1945-1947, obsesia de înavuțire a lui Prisac (Ștefan Mihăilescu-Brăila) declanșează reacția comunității care îl alungă. Drama sociala, ecranizare a nuvelei lui Vicor Emil Gălan "La răzăși".
Este filmul de debut al lui Lucian Pintilie (ca asistent de regie) și a lui Ion Caramitru și al Marianei Pojar.
 
 

Mariana Pojar

Mariana Pojar s-a născut în 1942 la Brasov. A absolvit “Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale” (IATC) din București la clasa prof. Jules Cazaban în 1964, făcând parte din "Generația de aur". A fost actriță la “Teatrul Național” din Târgu Mureș până în 1965, cand a părăsit țara căsătorindu-se cu regizorul argentinian Raul Serrano, care avea o Școala de Actorie la Buenos Aires. A divorțat însă, stabilindu-se din 1971 în Italia.

Ion Caramitru

Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în "Eminescu", de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu.

A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestui teatru. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Süto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.
 
Citește și: Joacă milițianul din seria B.D, dar glumele lui deranjează. Alungat, moare singur departe de țară

Ion Caramitru a jucat la Naţionalul bucureştean în roluri precum Perdican - "Să nu te joci cu dragostea" de Alfred de Musset, regia Moni Ghelerter, 1964; Mircea Basarab - "Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, regia Sică Alexandrescu, 1965; Romeo - "Romeo şi Julieta" de William Shakespeare, regia Val Mugur, 1967; "Dialoguri şi fantezii în jazz" - spectacol de poezie şi muzică alături de Johnny Răducanu; Eduard al III-lea - "Eduard al III-lea" de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008; Macbeth - "Macbeth" de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, 2011; Pierre - "Dineu cu proşti" de Francis Veber, regia Ion Caramitru, din 2012; Recital - "Dor de Eminescu", 2012; Prospero - "Furtuna" după William Shakespeare, regia Alexander Morfov, 2014. A jucat, de asemenea, în "Dineu cu proşti", "Furtuna" şi "Magic Naţional".

Ion Caramitru a fost şi un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menţionate producţiile: "Pădurea spânzuraţilor", film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), "Iarba verde de acasă" în regia lui Stere Gulea (1978), "Ecaterina Teodoroiu", regia Dinu Cocea. De asemenea, Caramitru este cunoscut publicului şi pentru rolul Socrate din celebra serie "Liceenii". Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum "Kafka" (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons şi Theresa Russell, "Mission: Impossible", regia Brian de Palma sau minunatul rol Count Fontana din "Amen" (2002), regia Costa Gavras.


A fost ministru al Culturii în perioada 1996-2000.

În zilele de 21-22 decembrie 1989, s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticomuniste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.

A murit în 2021.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te