Raluca Turcan: "Salonul Internaţional de Carte Bookfest, proiect strategic al Ministerului Culturii"

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.05.2024 - 09:26

Raluca Turcan: "Salonul Internaţional de Carte Bookfest, proiect strategic al Ministerului Culturii". Salonul Internaţional de Carte Bookfest este deja un eveniment-reper.

SHARE

Raluca Turcan: "Salonul Internaţional de Carte Bookfest, proiect strategic al Ministerului Culturii". Salonul Internaţional de Carte Bookfest este deja un eveniment-reper pentru Bucureşti.

Este o sărbătoare a cărţii bune şi o adevărată gală a Culturii, a afirmat ministrul Raluca Turcan, la festivitatea de deschidere a evenimentului.

Raluca Turcan: "Salonul Internaţional de Carte Bookfest, proiect strategic al Ministerului Culturii"

"Salonul Internaţional de Carte Bookfest, proiect strategic al Ministerului Culturii, este deja un eveniment reper pentru Bucureşti, o sărbătoare a cărţii bune şi o adevărată gală a Culturii.

Sunt convinsă că cele aproape un milion de volume, miile de titluri noi şi cele 300 de lansări de carte şi dezbateri vor aduce aceeaşi efervescenţă pe care am regăsit-o aici an de an.

Am văzut mai devreme titluri noi semnate de Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu şi mulţi autori iubiţi şi apreciaţi", a transmis Turcan.

Citeşte şi: Turcan: „S-a lansat procedura simplificată pentru restaurarea bisericii Moșna”

Ministrul şi-a exprimat satisfacţia pentru participarea la salon, ca invitat de onoare, a Republicii Moldova, apreciind că aceasta reprezintă "o nouă declaraţie de afirmare a spaţiului cultural comun".

"Mă bucur foarte mult că Republica Moldova este invitatul de onoare al celei de-a XVII-a ediţii a acestui eveniment expoziţional dedicat cărţii, mult aşteptat şi îndrăgit în România.

Vreau să vă fac o mărturisire: m-a impresionat sloganul ales de prietenii de peste Prut - "Te cuprind, Republica Moldova".

Citeşte şi: Mesajul ministrului Culturii despre unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din lume

Într-adevăr, limba română şi cultura română ne cuprind pe toţi, de dincoace şi de dincolo de Prut - din Iaşi, din Sibiu sau din Bucureşti, ca şi din Chişinău, Soroca sau Orhei.

Văd, deci, Bookfest 2024 drept o nouă strângere de mână peste Prut şi o nouă declaraţie de afirmare a spaţiului cultural comun.

E o legătură specială, care mă bucură şi ne bucură şi pe care am avut ocazia să o subliniez şi luna trecută la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia", a spus Raluca Turcan.

Extindere

Ea a menţionat că doreşte extindă programele ministerului pentru cultura scrisă şi a reamintit lansarea programului naţional de achiziţie de carte pentru toate bibliotecile din România, ca şi finanţarea de către Ministerul Cercetării şi Inovării, prin PNRR, a unor programe de digitalizare pentru biblioteci.

La rândul său, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a afirmat că prezenţa ţării sale ca invitat de onoare la Bookfest reprezintă "apogeul" eforturilor depuse de "generaţii întregi din Basarabia".

"Sunt nespus de bucuros că azi trăim timpuri care acum o jumătate de veac păreau imposibile, când trecem liber frontiera în ambele sensuri şi când această frontieră o trec şi cărţile, fără teama de a fi arestate, timpuri în care cel mai important şi cel mai aşteptat eveniment de limbă română îşi deschide larg braţele şi inima pentru o comunitate literară care, la fel, creează în limba română", a evidenţiat Prodan, conform Agerpres.

Ce înseamnă pentru basarabeni

El a arătat că literatura română a însemnat şi înseamnă pentru basarabeni "deschiderea către marea cultură românească, spre Europa şi cultura europeană".

"Prin cultură şi cărţi construim punţi noi între ţările noastre, dar şi pentru viitorul nostru comun, european, într-un spaţiu în care împărtăşim aceeaşi limbă.

Căci, da, din fericire, nu avem nevoie de traducere ca să ne citim şi să ne înţelegem, dovadă sunt şi evenimentele de ultimii ani care au condus la acest Bookfest moldovenesc.

Schimb cultural

Mă refer (...) la Bookfest de Chişinău, care a ajuns deja la a şasea ediţie, sau la recentele Zile ale Literaturii Române - FILIT, care anul acesta vor avea o a doua ediţie şi la Chişinău, şi la campania naţională de promovare a lecturii, în care zeci de scriitori din Republica Moldova şi din România au mers împreună să discute cu tinerii lor cititori din satele şi oraşele noastre.

Ca să nu mai spun că scriitorii noştri apar la ediţii prestigioase din România, aşa cum cei din România sunt tipăriţi cu mare drag la Chişinău.

Din cele peste 240.000 de titluri de carte importate în Republica Moldova în anul 2023 145.000 de titluri au fost din România", a mai transmis Sergiu Prodan.

La eveniment au fost prezenţi ambasadorii Statelor Unite şi Republicii Moldova în România, Kathleen Kavalec şi, respectiv, Victor Chirilă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te