Imagini de la producția filmului Moromeții III care nu va respecta romanul lui Preda. Cine joacă

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.03.2023 - 16:35
Imagini de la producția filmului Moromeții III - Foto: Libra Film
Imagini de la producția filmului Moromeții III - Foto: Facebook / Dorina Chiriac

Moromeții va avea și o a treia parte. Filmul nu se va baza pe romanul cu același nume scris de Marin Preda, ci pe însemnările din jurnalul scriitorului scoase de Stere Gulea.

SHARE

Sctrița Dorina Chiriac a povestit o zi de filmare (nu am modificat modul de scriere al actriței):

„ei doi, Moromeții trei
exterior. zi. frig. ora 7.00 a.m.
mic dejun în echipă. înainte de filmare.
ne ținem toți după roșul aprins în părul Oanei Giurgiu. ea știe mereu drumul. oriunde. sau numa' ne dă nouă mereu senzația asta, dar actorilor nu le trebe mai mult.

Citește și: Iranul își mută forțe militare în Canalul Panama, pentru o posibilă confruntare directă cu SUA


fiecare are în mână un sandwich cald și cafea.

O zi de filmare 

 
Vivi Drăgan își așteaptă, cu mâini înghețate, numa' cafeaua.
-Dom' profesor, nu vreți și-un sandwich?
-Așa, pe stomacul gol, ca proștii?
râs de echipă. acu e clar că începe filmarea. că-ncep Moromeții.
Stere Gulea râde cu ochii și cu un colț de gură-n mustață, el se uită în noi de când am ajuns, se uită frust, concret, vede filmul, e undeva, în alt timp, mult în urmă, se uită de-acolo la noi direct, și ne trage spre el fără să ne miște din loc, repetăm, corectează, ia deoparte fiecare actor și-i vorbește încet, și actorii devin atenți și devin pricepuți. Stere vede străvede.
Vivi soarbe cafeaua, apoi ne privește pe rând, cercetând cu de amănuntul, dacă ești de prea puțin timp actor, te inhibă, dar el nu te vede pe tine, vede proiecția ta în poveste, el vede umbre, penumbre, el vede culori în alb-negru, el are, în loc de ochi, obiective, pictează, blurează, evidențiază, ordonează, filează, e un organism de filmat necablat, el e spectatorul întâi și spectatorul final.
frig. bă, da' frig. frig în cap, frig în unghii, frig în dinți, frig în oase, în pleoape.
râdem mult. râdem des. râdem mai din urmă.


plângem. tăcem.


în fața căsuței-muzeu, pe un dâmb, aproape, s-a făcut covrig o pisică de pripas, una pricăjită, tărcată. nu se mișcă de-acolo de ore. nu pleacă și nu se apropie. dar stă lângă noi, lângă casă. la-nceput s-a plimbat încolo și-ncoace, prin jur, s-a uitat la noi de departe. apoi mi se pare că ea a-nțeles că noi ne-am mutat cu toții în casa cea veche și s-a stabilit și ea lângă om, lângă casa omului om. acu nu se mai uită la noi, că acuma ne are; numa' stă de parcă e acolo să stea, stă de parcă noi nu mai plecăm de aici niciodată.
și așa-i: după ce plecăm de tot de aici, mai rămânem.

Imagini de la producția filmului Moromeții III 

„Parcursul de la partea a doua la povestea finală pe care o filmăm acum a fost unul mult mai direct. Datorez acest lucru îndeosebi surprizei pe care am avut-o în ceea ce privește entuziasmul și interesul pe care le-am stârnit în 2018 cu Moromeții 2. Pentru mine a fost o confirmare că publicul iubește această lume și această familie, așadar, mi-am dorit să închei saga Moromeților, mai ales pentru că noi nu avem așa ceva în cinematografia română. Scenariul este original, nu se bazează pe un roman anume, ci pe lucruri adunate de mine din jurnalul lui Marin Preda și multe alte însemnări descoperite de-a lungul timpului.”, a spus regizorul Stere Gulea.

Distribuția rămâne una de excepție, reunind câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români, alături de tinere talente. În rolurile principale îi vom vedea pe Alex Călin (Niculae Moromete), Horațiu Mălaele (Ilie Moromete), Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, Oana Pellea, Toma Cuzin, Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Dorina Chiriac, Ana Ciontea, Cătălin Herlo, Aida Economu.

„Mă bucur că Moromeții merg mai departe și sunt incitat de propunerea regizorului Stere Gulea, care se concentrează pe zbuciumul moral și social provocat de nașterea celui mai important roman postbelic din literatura română. Va fi, fără îndoială, un film esențial pentru înțelegerea anilor ‘50, în contextul în care vom vedea dilemele și conflictul unui intelectual cu tentația compromisului de orice fel. Sper să fie un succes cel puțin la fel de important precum filmul lansat în 2018.”, a declarat producătorul Tudor Giurgiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te