El e primul animal care își oprește ceasul biologic și nu mai îmbătrânește. Speranțe și pentru om?

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.09.2024 - 08:19
El e primul animal care își oprește ceasul biologic și nu mai îmbătrânește. Speranțe și pentru om? - Foto: Profimedia Images
El e primul animal care își oprește ceasul biologic și nu mai îmbătrânește. Speranțe și pentru om? - Foto: Profimedia Images

A fost descoperit primul animal care își oprește ceasul biologic și nu mai îmbătrânește. Speranțe și pentru om? se întreabă cercetătorii care cred că suntem la un început de drum.

SHARE

Se pare că axolotl (peștele umblător mexican) este capabil de mult mai mult decât simpla regenerare a membrelor pierdute. De fapt, acești amfibieni par să fie capabili să oprească complet îmbătrânirea, punând pe pauză ceasurile lor biologice. Această descoperire este evidențiată într-un nou studiu.

El e primul animal care își oprește ceasul biologic și nu mai îmbătrânește. Speranțe și pentru om?

Deși observațiile studiului nu au fost încă revizuite de experți, acestea ridică unele întrebări cu privire la natura generală a axolotlilor și dacă aceștia îmbătrânesc sau nu. Acest lucru se datorează faptului că, din punct de vedere epigenetic, între axolotlurile bătrâne și cele tinere nu par să existe nicio diferență reală.

Citește și: Misterul rechinului de Groenlanda, care trăiește 400 ani, descifrat. Cum supraviețuiește așa mult

De fapt, cercetările asupra acestor amfibieni par să arate că nu există nicio corelație între vârsta epigenetică și vârsta cronologică a axolotlilor. Ca atare, oamenii de știință au încercat să sape mai adânc pentru a înțelege aceste creaturi și efectul pe care îmbătrânirea îl are asupra lor. Și, chiar experimentând pe un număr mare de eșantioane, cercetătorii nu au reușit să înțeleagă cu adevărat cum se oprește îmbătrânirea axolotlor.

Îmbătrânirea, marea enigmă a omenirii

Ceea ce face ca totul să fie și mai confuz este faptul că axolotl trăiește de fapt mai puțin decât alte salamandre. Acestea tind să trăiască doar până la vârsta de aproximativ 13 ani, pe baza cercetărilor pe care oamenii de știință le-au efectuat asupra lor.

Din cauza duratei lor de viață mai scurte, axolotl a fost un candidat principal pentru cercetătorii care încearcă să înțeleagă ceasurile epigenetice ( pot oferi informații despre cât de repede îmbătrânește organismul unui individ în comparație cu vârsta sa cronologică) și rolul pe care acestea îl joacă în îmbătrânire.

Citește și: Ne-am putea confrunta cu dispariția peștilor din ocean. Cercetătorii au găsit misterioasa cauză

S-ar putea crede că regenerarea membrelor ar determina îmbătrânirea axolotlilor. Cu toate acestea, nu pare să fie cazul, ceea ce a făcut ca înțelegerea modului în care axolotl îmbătrânește să fie și mai interesantă pentru oamenii de știință. Dar explorarea acestui aspect și transpunerea lui la mamifere și om nu este ușoară. Și probabil va fi nevoie de multă muncă pentru a reuși.

Oamenii de știință caută de mult timp modalități de a crea medicamente împotriva îmbătrânirii, iar faptul că axolotl-urile par să fie capabile să își oprească complet ceasul biologic - chiar și atunci când își regenerează noi membre - ar putea fi un punct de cotitură uriaș pentru această cercetare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te