Documentarul „Colectiv” a câștigat Premiul publicului LUX 2021

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.06.2021 - 14:24
Documentarul „Colectiv” a câștigat Premiul publicului LUX 2021

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a acordat Premiul publicului LUX 2021 filmului „Colectiv”, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri la Strasbourg.

SHARE

„După perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescândă și presantă să se reunească, nu doar în spații de dezbatere, dar și în alte spații precum cinematografele.

Cultura și filmul sunt expresii ale vitalității noastre creative și economice, dar mai ales ale vitalității democratice a societăților noastre”, a declarat David Sassoli la prezentarea trofeului în cadrul unei ceremonii care a avut loc într-o formulă hibridă.

Citește și: Fiul Vioricăi de la Clejani spune că a consumat droguri la Alex Velea. Pedeapsa: 7 ani de pușcărie

La acceptarea premiului, Alexander Nanau a adus un omagiu victimelor și familiilor implicate în tragedia „Colectiv”, precum și presei independente care a investigat acest caz.

„Vrem să luptăm cu corupția și vrem o presă liberă în Europa. Societățile nu evoluează dacă nu avem cultură, educație și presă independentă. Este datoria dumneavoastră să susțineți cetățenii, să reglementați investițiile în cultură și educație și să protejați jurnalismul”, a adăugat regizorul.

În decernarea acestui premiu Parlamentul colaborează cu Academia Europeană de Film pentru a ajunge la un public cât mai larg și pentru a întări legăturile dintre cetățeni și viața politică.

Citește și: VIDEO Antiaeriana rusească nu reușește să doboare o dronă turcească Bayraktar-TB2

Prin intermediul premiului său pentru film, Parlamentul European sprijină distribuirea filmelor europene începând din 2007 și oferă subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii. Premiul LUX și-a câștigat renumele selectând coproducții europene pe teme politice și sociale de actualitate, care încurajează dezbaterile în jurul valorilor europene.

Comisia Europeană și rețeaua Europa Cinemas sunt, de asemenea, parteneri în cadrul Premiului LUX.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.