Dan Lungu (USR): Numirea Lilianei Țuroiu ca director la ICR Bruxelles, imorală din trei motive

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 25.06.2019 - 15:54
Liliana Turoiu, alături de Răzvan Theodorescu. Foto Inquam Photos/George Călin

Plenul reunit al Comisiei pentru cultură şi media şi al Comisiei de politică externă din Senatul României a avizat pozitiv, marţi, propunerea de numire a Lilianei Ţuroiu pentru funcţia de director al Reprezentanţei ICR Bruxelles (14 voturi pentru şi 2 împotrivă).

SHARE

Senatorul USR Dan Lungu a explicat de ce decizia colegilor săi parlamentari este una greșită. 

„Decizia de a fi propunerea ICR pentru această poziție este cel puțin imorală din trei motive :

- Printr-un artificiu, șefa ICR practic se autopropune ca director al ICR Bruxelles ;
- Toate formalitățile (de le eliberarea postului la Bruxelles pană la audiere în comisii, trecând prin MAE şi Ministerul culturii) au durat cam o săptămână, cu tot cu week end. Există posturi de director, de director adjunct sau referenți care sunt vacante de ani de zile sau care necesită prelungiri și sunt tergiversate de nu știu când. E absolut imoral să îți rezolvi propriul post în timp record, în vrreme ce alte situații similare sunt ținute la sertar.
- Propunerea ICR pentru un director de filială către MAE și MCIN ar trebui precedat de un concurs. Așa ar fi transparent și meritocratic. Altminteri asistăm la tot felul de nepotisme și clientelisme”, a menționat Dan Lungu.

Acesta scrie că Liliana Țuroiu pleacă de la preşedinţia ICR într-un context foarte tulbure. „În primul rând, nu și-a susținut niciun raport de activitate în fața comisiei de cultură și a Parlamentului. Așa cum și-a rezolvat plecarea într-un timp record, mobilizând o groază de instituții în prag de vacanță, la fel ar fi putut rezolva susținerea rapoartelor de activitate pe 2017 și 2018.

Apoi, mai există un raport dezastruos al curții de conturi pe 2017, care e public, cu multe lucruri grave, iar noi nu știm cum a implementat măsurile.

De asemenea, mai există două petiții la Comisia de abuzuri a Senatului, una se referă la faptul că nu răspunde deloc propunerilor de proiecte culturale, iar cealaltă privește cheltuielile exagerate cu deplasările, anchetarea și timorarea angajaților, precum și întocmirea neconformă a organigramei”, a arătat senatorul.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -