Ce copil excepţional a luat premiul I pentru creaţie literară

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.01.2024 - 13:02
Ce copil excepţional a luat premiul I pentru creaţie literară - Foto: suceava-smartpress.ro

Ce copil excepţional a luat premiul I pentru creaţie literară. Ritmic, România dovedeşte că are filon de talente, când apar copii excepţionali.

SHARE

Ce copil excepţional a luat premiul I pentru creaţie literară. Ritmic, România dovedeşte că are filon de talente, când apar copii excepţionali, dăruiţi cu creativitate.

Georgiana Solovăstru, elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, a obținut premiul I la Concursul Național de Creație Literară/ Eseu „Mihai Eminescu”.

Ce copil excepţional a luat premiul I pentru creaţie literară

Este vorba despre Secțiunea Proză, ediția a XV-a, organizată de Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din Slobozia.

Aşa cum se observă, este vorba despre una dintre cele mai sărace regiuni ale ţării, nord-vestul României. Dar e una care a dat mari creatori, în istorie, precum cronicarul Grigore Ureche, marele compozitor George Enescu (Liveni), ori marele poet Nicolae Labiş (Mălini).

Georgiana Solovăstru a fost coordonată de profesoara Beatrice Halip.

Citeşte şi: Mircea Cărtărescu nu ia Nobelul pentru Literatură nici anul acesta. Cine a câştigat notoriul premiu

Cele trei lucrări în proză ale Georgianei („Gingășie”, „Nici la rai nu poți să stai, de mirosul florilor și de dorul mândrelor” şi „Pentru cât timp este păcat?”) sunt texte bine scrise, mature stilistic, autoarea folosind intertextualitatea.

Aceasta denotă o tendinţă spre literatura modernă, iconoclastă. Redăm un fragment dintr-unul dintre textele câștigătoare, „Pentru cât timp este păcat?”, conform monitorulsv.ro:

Însă eu nu știu să mint. Sunt un magician bătrân și prost care în loc de falange are paisprezece bile de metal, asemănătoare cu cele ale unui metronom.

Citeşte şi: Câștigătoarea ucraineancă a Olimpiadei de limba şi literatura română vrea la facultate în România

Ascund pentru a șase sute șaizeci și șasea oară o monedă în palmă și sunt deconspirat de băiețelul enervant din primul rând, adus de bunica lui la circ după ce-a promis luceferi, stele și note bune luate pe 32 a lunii.

Atunci și doar atunci magia piere, iar în locul ei apare monotona rațiune: alb, negru, alb, negru, alb, iarăși alb, negru, alb, negru, alb, negru.

Clape de pian dezacordat, că nu ne mai permitem să-l plătim pe Nea Ion, cu 200 de lei, să ni-l acordeze la ianuarie al fiecărui an, cum nici Radu, că așa-l cheamă pe puști, nu-și mai poate permite să copilărească."

În timp ce Fulger McQueen și SpongeBob erau acoperiți de noi grefe de piele aduse din Enciclopedia lui Diderot și D'Alembert, profilul reginei răsărea dintr-un pendul recondiționat.

Și ghici ce? Chiar mi-e frică, zău. Tremur și-mi mușc buza până când simt că-mi țâșnește sângele și se întrepătrunde cu gingia. Parcă-mi aud dinții care strigă Veniți de luați orice, doar nu Lumină!”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te