Margit Bara a fost o actriță născută în România care a jucat 10 ani la Teatrul din Cluj. A emigrat în Ungaria unde a devenit una dintre marile vedete ale anilor 50 și 60.
Citește și: Recunoașteți actrița care împlinește 70 de ani? Rămâne văduvă la numai 3 ani de la căsătorie
Născută în 1928 la Cluj-Napoca, Margit Bara a ajuns în Ungaria în 1955, unde a început să facă filme. În cei opt ani care au urmat anului 1956, ea a jucat în filme remarcabile precum "The Gap", "In Bakaruha", "Dani", "Casa de sub stânci", "Săracii bogați", "Muzica soldatului", "Pacsirta", iar din 1957 a fost membră a Teatrului Național.
Actrița din România, vedetă în Ungaria. Soțul se sinucide. Concediată la 50 de ani după o înscenare
Citește și: Actriță dată afară din teatru la 42 de ani pentru că era prea frumoasă. Soțul ajunge la pușcărie
Margit Bara, actriță laureată a premiilor Kossuth și Béla Balázs și una dintre cele mai mari vedete ale filmului maghiar din anii '50 și '60, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani, după o lungă și gravă boală, scria 24hu
Citește și: Vă mai amintiți de Monica Ghiuță, actrița cu 100 de roluri, care a fost „cea mai iubită bunică” ?
Provenea dintr-o familie mixtă
Tatăl ei provenea dintr-o familie mixtă maghiară–română, mama ei era din Secuime, din Remetea.
A absolvit clasa întâi în limba română, amintindu-şi de acest fapt ca de o situaţie în care nu se regăsea.
După bacalaureat a studiat un an la academia de teatru din Cluj, până la mutarea acesteia la Târgu Mureș. Actrița talentată s-a angajat la Teatrul Maghiar din Cluj în 1945. În 1955 s-au stabilit în Ungaria cu primul ei soț. Şi-a vizitat frecvent rudele rămase în Ardeal, până când familia a emigrat în anii ’70.
Scandalul care i-a ruinta cariera
În Ungaria a jucat în filme importante. Frumusețea o transformă într-un mare star.
În 1964 e implicată în cazul Onódy, când funcţionarul de partid care conducea cele mai populare localuri, a fost arestat fiind învinuit de deturnare de fonduri, spălare de bani şi excese sexuale.
Ulterior, cu mult după cele întâmplate s-a dovedit că actriţa nu avea legătură cu acest caz. Probabil aceste zvonuri au fost răspândite cu ştiinţa ministrului de interne Biszku Béla, pentru a distrage atenţia opiniei publice de la elita partidului. Dintre colegi doar Szirtes Ádám şi-a exprimat solidaritatea cu ea, protestând chiar prin demisia din partid. Bârfele răutăcioase i-au frânt cariera, şi a fost nevoită să părăsească Teatrul Național, scrie omie100.ro
A jucat în peste 20 de filme, dar cariera ei se va sfârșit la doar 50 de ani. A mai apărut în filmul est-german Jacob, der Lügner [Iacob mincinosul] – 1974, și în serialul maghiar Megtörtént bűnügyek [Crime reale] –1978. La teatrul budapestan, József Attila a fost distribuită doar în roluri secundare, şi nu mai primea oferte din partea cineaștilor. S-a retras definitiv în 1978.
Avea doar 50 de ani.
A avut o viață sentimentală în care a cunoscut drama și bucuria. Prima sa căsnicie cu Halász Géza s-a sfârșit tragic, soțul ei s-a sinucis. Fiul lui János Halász și al Teréziei Kolonits, Halasz a absolvit Academia de Teatru. Din 1942 a jucat la Vígszínház, mai târziu la Művész Színház, iar din 1949 până în 1955 la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Mai târziu s-a întors la Budapesta împreună cu soția sa Margitta Bara, unde a devenit membru al Teatrului Petőfi. În 1957 s-a sinucis.
Al doiela său soț a fost marele campion Deszo Gyarmaty
Considerat cel mai mare jucător de polo pe apă al tuturor timpurilor, Dezsö Gyarmati a fost şi cel mai titrat sportiv din istoria acestei discipline. Participant la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, între anii 1946 şi 1964, Gyarmati a câştigat, cu naţionala Ungariei, trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz.
După ce a câştigat cinci titluri olimpice şi două europene, Gyarmati a început o carieră de antrenor aproape la fel de spectaculoasă şi eficientă precum cea de jucător. Dezsö Gyarmati a strâns alte trei medalii olimpice ca antrenor al naţionalei Ungariei la polo pe apă: aur (Montreal 1976), argint (München 1972) şi bronz (Moscova 1980).
Dublu campion european, în 1954 şi 1962, a fost şi unul dintre cei mai rapizi înotători ai vremurilor sale, cu un record personal de 58,5 secunde pe distanţa de o sută de metri în bazin.