Actriță din România, vedetă în Ungaria. Soțul se sinucide. Concediată la 50 de ani, după o înscenare

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.10.2023 - 00:20
Bara Margit - Foto: Arhiva
Bara Margit - Foto: Arhiva
Bara Margit - Foto: Arhiva

Margit Bara a fost o actriță născută la Cluj Napoca. Joacă la Teatrul maghiar din Cluj timp de 10 ani. Pleacă în Ungaria unde primul său soț se va sinucide. Se va recăsătorii cu unul din cei mai mari sportivi.

SHARE

Margit Bara a fost o actriță născută în România care a jucat 10 ani la Teatrul din Cluj. A emigrat în Ungaria unde a devenit una dintre marile vedete ale anilor 50 și 60. 

Citește și: Recunoașteți actrița care împlinește 70 de ani? Rămâne văduvă la numai 3 ani de la căsătorie

Născută în 1928 la Cluj-Napoca, Margit Bara a ajuns în Ungaria în 1955, unde a început să facă filme. În cei opt ani care au urmat anului 1956, ea a jucat în filme remarcabile precum "The Gap", "In Bakaruha", "Dani", "Casa de sub stânci", "Săracii bogați", "Muzica soldatului", "Pacsirta", iar din 1957 a fost membră a Teatrului Național.

Actrița din România, vedetă în Ungaria. Soțul se sinucide. Concediată la 50 de ani după o înscenare

Citește și: Actriță dată afară din teatru la 42 de ani pentru că era prea frumoasă. Soțul ajunge la pușcărie

Margit Bara, actriță laureată a premiilor Kossuth și Béla Balázs și una dintre cele mai mari vedete ale filmului maghiar din anii '50 și '60, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani, după o lungă și gravă boală, scria 24hu

Citește și: Vă mai amintiți de Monica Ghiuță, actrița cu 100 de roluri, care a fost „cea mai iubită bunică” ?

Provenea dintr-o familie mixtă

Tatăl ei provenea dintr-o familie mixtă maghiară–română, mama ei era din Secuime, din Remetea.

A absolvit clasa întâi în limba română, amintindu-şi de acest fapt ca de o situaţie în care nu se regăsea.

După bacalaureat a studiat un an la academia de teatru din Cluj, până la mutarea acesteia la Târgu Mureș. Actrița talentată s-a angajat la Teatrul Maghiar din Cluj în 1945. În 1955 s-au stabilit în Ungaria cu primul ei soț. Şi-a vizitat frecvent rudele rămase în Ardeal, până când familia a emigrat în anii ’70.

Scandalul care i-a ruinta cariera

În Ungaria a jucat în filme importante. Frumusețea o transformă într-un mare star.

În 1964 e implicată în cazul Onódy, când funcţionarul de partid care conducea cele mai populare localuri, a fost arestat fiind învinuit de deturnare de fonduri, spălare de bani şi excese sexuale.

Ulterior, cu mult după cele întâmplate s-a dovedit că actriţa nu avea legătură cu acest caz. Probabil aceste zvonuri au fost răspândite cu ştiinţa ministrului de interne Biszku Béla, pentru a distrage atenţia opiniei publice de la elita partidului. Dintre colegi doar Szirtes Ádám şi-a exprimat solidaritatea cu ea, protestând chiar prin demisia din partid. Bârfele răutăcioase i-au frânt cariera, şi a fost nevoită să părăsească Teatrul Național, scrie omie100.ro

A jucat în peste 20 de filme, dar cariera ei se va sfârșit la doar 50 de ani. A mai apărut în filmul est-german Jacob, der Lügner [Iacob mincinosul] – 1974, și în serialul maghiar Megtörtént bűnügyek [Crime reale] –1978. La teatrul budapestan, József Attila a fost distribuită doar în roluri secundare, şi nu mai primea oferte din partea cineaștilor. S-a retras definitiv în 1978.

Avea doar 50 de ani.

A avut o viață sentimentală în care a cunoscut drama și bucuria. Prima sa căsnicie cu Halász Géza s-a sfârșit tragic, soțul ei s-a sinucis. Fiul lui János Halász și al Teréziei Kolonits, Halasz a absolvit Academia de Teatru. Din 1942 a jucat la Vígszínház, mai târziu la Művész Színház, iar din 1949 până în 1955 la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Mai târziu s-a întors la Budapesta împreună cu soția sa Margitta Bara, unde a devenit membru al Teatrului Petőfi. În 1957 s-a sinucis.

Al doiela său soț a fost marele campion Deszo Gyarmaty

Considerat cel mai mare jucător de polo pe apă al tuturor timpurilor, Dezsö Gyarmati a fost şi cel mai titrat sportiv din istoria acestei discipline. Participant la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, între anii 1946 şi 1964, Gyarmati a câştigat, cu naţionala Ungariei, trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz.

După ce a câştigat cinci titluri olimpice şi două europene, Gyarmati a început o carieră de antrenor aproape la fel de spectaculoasă şi eficientă precum cea de jucător. Dezsö Gyarmati a strâns alte trei medalii olimpice ca antrenor al naţionalei Ungariei la polo pe apă: aur (Montreal 1976), argint (München 1972) şi bronz (Moscova 1980). 

Dublu campion european, în 1954 şi 1962, a fost şi unul dintre cei mai rapizi înotători ai vremurilor sale, cu un record personal de 58,5 secunde pe distanţa de o sută de metri în bazin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te