100 de români din țară și diaspora au participat la „Maratonul lecturii române”

DE Newsweek România | Actualizat: 16.01.2020 - 16:38

Peste 100 de români din țară și din diasporă au citit fragmente din autori român, în cadrul „Maratonului lecturii române”, cu ocazia Zilei Culturii Române, pe 15 ianuarie.

SHARE

„Maratonul lecturii române” a inclus o dezbatere despre actualitatea lecturii la care au participat:

- Dana Tudose Tianu: poetă, mediator de familie, lector la fundația Calea Victoriei, editor al unei reviste în limba engleză, repatriată după 10 ani din Statele Unite ale Americii.

- Viviana Pantazica: 17 ani, elevă a Colegiului Național „Ion C. Brătianu” din Pitești. De 5 ani participă la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, a Concursului “Cultură și spiritualitate românească” și a Olimpiadei „Lectura ca Abilitate de Viață”, cele mai importante premii fiind locul al III-lea (OLLR, 2019), locul I (Spiritualitate, 2016) și mențiune (OLAV, 2017). Scrie la rubrica„Povești reciclate”, a revistei Ordinul Povestitorilor, a câștigat trei ediții ale taberelor Editurii Arthur și a fost finalistă la concursul de eseuri Dilema Veche.

Viviana Pantazică a primit Premiul performanță școlară,  la prima Gală Newsweek România, „Valori 2019“, desfășurată pe 18 decembrie.

Citește și VIDEO + FOTO Gala Premiilor Newsweek România „Valori 2019“. Oamenii care schimbă România

- Laura Mesina, autor, conferențiar universitar doctor, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Facultății de Litere, Universitatea București.

- Andreea Cătălina Drăghici, editor de carte, masterand CESI.

- Natalia Țurcan, teatrolog, masterand CESI

- Larisa Luca, profesor de limba și literatura română, masterand cesi

- Violeta Vijulie, om de comunicare, formator, cu îndelungată experiență în comunicare și management.

- Lavinia Savu, profesor de matematică, autor de manuale și culegeri școlare, președinte concursul național Euclid, Platforma pentru Educație Competitivă.

 

Conceptul proiectului a fost „Oriunde, Oricum, Oricine Citește” și avut la bază nevoia de a ajuta românii să conștientizeze 2 lucruri:

1. Cunoașterea se realizează în mare parte prin lectură, astfel că toți avem nevoie de lectură pentru a ne îmbunătăți viața, atât în plan profesional.

2. Limba română este liantul esențial al poporului român. Limba română a legat dintotdeauna românii, indiferent între câte state și imperii a fost împărțit teritoriul locuit de ei.

Astăzi ne confruntăm cu un exod masiv al românilor, dar, indiferent în ce țară locuiesc, românii sunt legați iremediabil prin limba lor natală. Diaspora are mare nevoie să celebreze limba română pentru că este unul dintre puținele lucruri care o leagă de țara mamă.

Ce presupune conceptul proiectului:

1. Oriunde: Proiectul nostru depășește chiar anvergura națională, pentru că limba română este oriunde unde sunt românii, așa că am mers și noi la nivel internațional. În cadrul maratonului vor citi persoane care din țară, din orașele: București, Iași, Pitești, Giurgiu, Craiova, Brașov, în comuna Dobroiești și din diasporă, din țările Spania, Italia, Danemarca, Suedia, Germania, SUA și Republica Moldova.

Oriunde: se referă și la locația propriu-zisă în care vor fi cititorii: în cafenele, pe stradă, acasă, la școală, în companii, în redacții de știri etc.

2. Oricum: Din cartea clasică, tipărită sau digitală, citită de pe tabletă, telefon sau PC, citim oricum.

3. Oricine: Am adus laolaltă, în Maratonul lecturii române:

- scriitori care sa citeasc din cartile proprii, actori, jurnalisti, formatori de opinie care vor citi din cărți proprii sau alți autori romani, copii de școală sau de liceu, dar și studenți și doctoranzi, angajați din companii, antreprenori etc.

Platforma pentru Educație Competitivă (PEC) este unul dintre partenerii care au lucrat la programul România Educată realizat sub egida președintelui României, Klaus Iohannis.

„Noi susținem o viziune pragmatică asupra sistemului de educație. Abordăm educația din perspectiva competitivității economice. Sistemul de educație trebuie să fie în avangarda inovației și dezvoltării tehnologice. Educația trebuie să dea randament, într-un sens cultural, adică să producă elevi și părinți fericiți care să fie pregătiți pentru prezent, dar și pentru provocările viitorului, care se apropie cu repeziciune.

PEC s-a înființat oficial în anul 2018, dar ca grup de inițiativă exista deja de câțiva ani. Am realizat proiecte de conștientizare a importanței educației timpurii și de promovare a învățământului profesional și tehnic”, se arată într-un comunicat al organizației.

Proiectul a fost realizat de asociația Platforma pentru Educație Competitivă în parteneriat cu Ministerul Culturii, cu sprijinul: Newsweek, Curierul Național, Chic Elite, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii – Școala Doctorală Spațiu. Imagine. Text. Teritoriu., Asociația Imagora, Liceul Teoretic Sfinții Trei Ierarhi, Școala Gimnazială Kids Palace, Librăria Librarium TNB, Fan Courier și SENS. Atelier de comunicare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te