VIDEO Taxa Oxigen: Firea explică pe Facebook cum ia banii șoferilor care circulă în București

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.12.2019 - 17:52

De la 1 ianuarie 2020, mașinile sub Euro 3 nu mai au voie să circule în centrul Bucureștiului, iar pentru cele Euro 3 vinieta ajunge la 700 lei pe an. Într-un clip video distribuit pe pagina sa de Facebook, primarul Capitalei explică cum funcționează sistemul Oxigen.

SHARE

În ultimele luni, Primăria Capitalei a alocat bugete record pentru promovarea proiectelor sale prin reclame difuzate pe diferite posturi TV și în mediul online, dar pentru Taxa Oxigen, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2020 și restricționează accesul în București a sute de mii de șoferi, atât din București cât și din întreaga țară sau chiar din străinătate, cu mașini mai vechi, nu a făcut nicio campanie de informare.

Nici măcar pe site-ul Primăriei Municipiului București nu există vreo zonă dedicată sau vreun banner. Doar cine caută bine poate găsi informații pe site-ul Administrației Străzilor. Iar despre vreo informare într-o limbă de circulație internațională nici nu vorbim, deși în țările vecine și în întreaga Europă există încă milioane de autovehicule mai vechi de 10 ani.

Singurul material de informare mai complex a fost postat de primarul Capitalei Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook în data de 23 decembrie. Aducându-și aminte de perioada în care a fost prezentator/realizator la Antena 3, Gabriela Firea a organizat ad-hoc un studio în centrul informatic ce gestionează sistemul Oxigen și a realizat un talk-show cu angajații PMB. Directorul Direcției Transporturi Mihai Teodorescu, de exemplu, a explicat cum funcționează sistemul video automat de verificare, taxare ți sancționare. Iar edilul a subliniat că sancționarea șoferilor care nu plătesc Taxa Oxigen va începe din martie.


La nivelul întregii țări sunt înregistrate 6.450.750 de automobile, din care 5.115.796 sunt mai vechi de 10 ani, potrivit statisticilor ACEA. 

Conform proiectului adoptat de Consiliul General al Municipiului București, care nu a fost votat de reprezentanții PNL și USR, Începând cu data de 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din municipiul Bucureşti este restricţionată zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 7-22 după cum urmează:

1. pentru cele electrice, hibrid sau cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6 accesul este permis fără restricţii pe toate arterele;

2. pentru cele cu norma de poluare Euro 3 şi Euro 4 accesul este permis pe toate arterele din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen;

3. pentru cele cu norma de poluare non-Euro, euro 1 şi Euro 2 accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului, fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen.

Taxa Oxigen variază de la 5 la 15 lei pe zi, în funcie de norma de poluare a maşinii, şi pot ajunge la 1.900 de lei pe an, pentru maşinile non-Euro.

Circulaţia autovehiculelor fără achiziţionarea vinietei corespunzătoare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 de lei. 

Citește și...

INFOGRAFIC Oxigen, taxa pe poluare impusă de Firea, o taxă unică în Europa

Taxa Gabrielei Firea pentru București, atacată pe motiv de nelegalitate

Ce se întâmplă cu bucureștenii care au mașini sub Euro 3 și stau în centru. Cum îi verifică Primăria

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te