UTIL Cum trebuie să dezinfectați mașina pentru a vă păzi de Covid-19

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 20.03.2020 - 16:05

Pandemia de coronavirus a oprit aproape lumea în loc și cea mai bună soluție pentru limitarea răspândirii Covid-19 este să reduceți la maximum contactul cu alți oameni. Să stați acasă! Dacă, totuși, trebuie să ieșiti, mergeți pe jos sau cu mașina personală.

SHARE

În cazul în care folosiți mașina personală pentru a merge la cumpărături, de exemplu, specialiștii vă recomandă să o dezinfectați și să urmați câteva reguli. ”Varianta ideală este să nu mergeți nicăieri. Dacă trebuie totuși să mergeți undeva, mergeți singur. Nu călătoriți în mașină cu altcineva. Dezinfectați toate suprafețele pe care le atingeți, înainte și după călătorie. Dacă mergeți însoțit, asigurați-vă că respectiva persoană nu prezintă simptome acute de afecțiune respiratorie. Folosiți o mască de protecție avansată sau măcar o mască medicală. Asigurați-vă că aveți datele de contact ale tuturor celorlalți pasageri, pentru a-i putea contacta în cazul în care aflați că sunteți infectat,” explică Jana Parmová, medic-șef la Škoda.

Ce elemente din habitaclu trebuie dezinfectate

-        Volanul

-        Maneta schimbătorului de viteze sau, după caz, selectorul cutiei automate

-        Levierul frânei de mână sau, după caz, butonul frânei electrice

-        Consola centrală și butoanele de pe aceasta: sistem de climatizare, deschidere geamuri (dacă este cazul), moduri de condus, sistem de infotainment, etc.

-        Planșa de bord

-        Butoanele blocului de lumini

-        Manetele din spatele volanului – semnalizare, ștergătoare de parbriz, pilot automat (dacă este cazul)

-        Padelele din spatele volanului (dacă este cazul)

-        Fețele ușilor și butoanele de pe acestea

-        Ramele ușilor

-        Tapițeria scaunelor

Ce elemente de la exterior trebuie dezinfectate

-        Clanțele ușilor

-        Ramele ușilor

-        Clanța / butonul pentru deschiderea portbagajului

Ce produse puteți folosi pentru dezinfectarea mașinii

Consumer Reports și medicul Škoda recomandă, de exemplu, folosirea de alcool izopropilic sau soluții cu o concentrație de alcool de minimum 70% ori pe bază de clor. Majoritatea suprafețelor nu vor fi afectate de aceste soluții, dar, totuși, testați întâi efectul pe o suprafață mică și efectuați operațiunea cu grijă, nu insistați, nu frecați și nu folosiți prea multă soluție. Mai ales alcoolul izopropilic ar putea afecta pielea, pielea sintetică și anumite plastice. În cazul tapițeriei din piele, după câteva dezinfectări, este recomandată aplicarea unei soluții de protejare și ”hrănire” a pielii.

ATENȚIE! Dezinfectarea mașinii este și mai importantă pentru șoferii de taxi, Uber, Bolt, Yango, etc. și mașinile de inchiriat.

ATENȚIE! Nu folosiți niciodată perhidrol (apă oxigenată), de exemplu, deoarece este foarte probabil ca această substanță să deterioreze suprafețele automobilului. De asemenea, nu folosiți pe ecranele tactile ale mașinii substanțe de curățare ce conțin amoniu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.