Schimbare importantă RCA: „Amiabila” în caz de accident, făcută electronic, de pe smartphone

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.09.2022 - 14:09
Aplicație „amiabilă” RCA / Foto: Profimedia

Formularul de constatare amiabilă în caz de accident va putea fi completat electronic, inclusiv prin intermediul unei aplicații pentru smartphone. Aplicația pentru „amiabilă” este în faza de testare și ar putea fi lansată la jumătatea lunii octombrie.

SHARE

„Softul va face inclusiv schema exactă a accidentului, deoarece noua aplicație va arăta dinamica accidentului cu ajutorul sistemului GPS. Se semnează și se dă Send către cei doi asigurători”, a declarat Valentin Ionescu, director DSSF din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 

Inițial, s-a spus că platforma online pentru „amiabilă” va funcționa de la 1 septembrie, dar aceasta este încă în stadiu de testare. Potrivit ultimelor informații, ar urma să funcționeze din 15 octombrie. 

Formularul de constatare amiabilă de accident, soluția aleasă de cei mai mulți șoferi implicați într-un accident ușor cu pagube materiale, pentru a evita drumul la Poliție și a putea introduce mașina în reparații, va putea fi completat și în format electronic, după ce ASF a adoptat, în luna mai, o normă care modifică regulile RCA.

Citește și: VIDEO Prima mașină făcută în România nu a fost Dacia, nici ARO, ci Malaxa 1C. Fabrica, luată de ruși

Potrivit ASF, reglementarea vine în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual.

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către ASF”, prevede actul normativ.

Aplicația de constatare amiabila electronică va fi o alternativă la formularul de constatare amiabilă în format fizic. Va fi suficient ca doar unul dintre șoferii implicați în accident să completeze formularul electronic.

Citește și: Ministrul Energiei din Elveția propune duș în 2 pentru reducerea facturilor. Are 62 de ani, soțul 78

Potrivit BAAR, aplicația este intuitivă și are predefinite o serie de pictograme cu semne de circulatie, vehicule, străzi, sensuri giratorii pentru ca șoferii să poată descrie cât mai exact un accident.

De asemenea, aplicația va permite atașarea de fotografii de la locul faptei, cu avariile și datele celor implicați.

Când va fi gata, aplicația dezvoltată intern de Biroul asigurătorilor Auto va putea fi descărcată din App Store și Play Store.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.