Kia urmează trendul SUV-izării și transformă Ceed în XCeed

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 27.06.2019 - 18:55

Urmând rețeta unor modele precum Ford Focus Active sau Skoda Octavia Scout, Kia ridică Ceed-ul obișnuit de la sol și îi adaugă elemente proprii SUV-urilor, transformându-l într-un crossover urban botezat XCeed.

SHARE

Combinând stilul practic cu manevrabilitatea unui hatchback, Kia XCeed este o alternativă mai sportivă la SUV-urile compacte tradiționale. Interesant,  chiar dacă seamănă bine cu fratele său, singurele elemente ale caroseriei împrumutate de la fratele său hatchback în cinci uși sunt portierele față. Iar design-ul general al mașinii este mai dinamic și mai emoțional.

Cu o lungime totală de 4.395 mm, Kia XCeed este cu 85 mm mai lung decât hatchback-ul și cu 90 mm mai compact decât modelul Sportage. Înălțimea maximă a plafonului de 1.490 mm înseamnă că este cu 43 mm mai înalt decât Ceed și cu 155 mm mai scund decât Sportage, oferind șoferilor un centru de greutate mai coborât decât frații săi mai înalți din piață și o poziție de condus mai înaltă decât modelul Ceed convențional. Iar cu o lățime de 1.826 mm (+26 mm față de Ceed-ul hatch), XCeed are o față mai îndrăzneață, cu o grilă mai proeminentă și ”guri” de admisie pentru aer mai mari.

Blocurile optice sunt complet redesenate, semnătura de lumini LED, de tip ”ice cube”, a modelului Ceed prezentându-se într-o formă mai angulară și având deasupra semnale de schimbare a direcției înguste, care curg înapoi către aripile roților.

Din profil, capota relativ lungă”curge” către montanții ”A”, imprimând un caracter sportiv siluetei automobilului. În timp ce ampatamentul rămâne la fel ca al celorlalte modele ale gamei Ceed (2.650 mm), consolele față și spate sunt mai lungi decât la hatchback cu 25 mm în față (la 905 mm) și, respectiv, cu 60 mm în spate (la 840 mm).

Iar hayon-ul proiectat în unghi ascuțit, de tip fastback, și puntea spate mai înaltă cu 60 mm decât la hatch contribuie la amplificarea aspectului dinamic, de tip coupé, al părții posterioare.

Garda la sol a modelului Kia XCeed este de 174 mm când rulează pe jante de 16 inch și de 184 mm când rulează pe jante de 18 inch, ceea ce reprezintă o creștere cu până la 42 mm față de hatchback-ul Ceed.

Noul model va dispune de 12 tipuri de finisaje de vopsea, inclusiv o nuanță vibrantă Quantum Yellow unică în gama Ceed.

Spațiu și utilitate de SUV-uleț

Situat ca dimensiuni între hatchback-ul în cinci uși Ceed și Kia Sportage, Kia XCeed reușește să ofere un spațiu interior și un volum pentru bagaje comparabile cu cele ale SUV-urilor compacte. Având partea posterioară mai lungă, capacitatea portbagajului lui XCeed este de 426 litri (VDA), cu 31 de litri mai mare decât modelul Ceed. Cu scaunele din spate rabatate, capacitatea portbagajului crește la 1.378 litri. Versatilitatea spațiului este asigurată și de capacitatea de rabatare 40:20:40 a scaunelor din spate, de sistemul inteligent de deschidere a hayon-ului și de compartimentarea de sub planșa portbagajului.

Tehnologie avansată

Gama de tehnologii avansate de siguranță, conectivitate și infotainment a modelului Kia XCeed îl face unul dintre cele avansate automobile din punct de vedere tehnologic și unul din-tre cele mai bine echipate din clasa sa. Gama dotărilor este gândită pentru a face condusul mai sigur și mai puțin stresant și oferă o ușurință maximă în operare.

Kia XCeed este printre primele automobile din Europa care oferă sistemul inovator telematic UVO Connect, menit să ducă condusul mașinii în era digitală. Sistemul UVO Connect conectează șoferii cu lumea înconjurătoare, oferindu-le informații prețioase prin intermediul sistemului multimedia cu touchscreen sau prin smartphone-urile lor. Dispunând de serviciile Kia Live și inclus într-un sistem opțional cu display de 10.25 inch TFT LCD, acesta folosește propriul eSIM pentru a colecta și actualiza în timp real informații în timpul călătoriei. Acestea includ informații în timp real din trafic, previziuni meteo, puncte de interes și detalii despre locurile de parcare de pe stradă sau din spații special amenajate (incluzând prețuri, locații și disponibilitate). Alte elemente oferite de sistemul UVO Connect îl constituie informațiile de diagnostic despre automobil și despre călătoriile pe care le face acesta, permițând posesorilor să trimită în avans viitoarele rute către computerul mașinii, precum și să verfice localizarea automobilului în orice moment.

Alte tehnologii opționale menite să îmbunătățească buna dispoziție și confortul fiecărei călăto-rii, includ sistemul audio premium JBL cu tehnologie Clari-Fi, aerul condiționat dual-zone, oglinzile exterioare încălzite și electrice, volanul încălzit, parbrizul încălzit, scaunele față încăl-zite și ventilate și scaunele spate încălzite.

Kia XCeed va fi disponibil de asemenea, cu primul bord complet digital Supervision de 12.3 inch, dezvoltat de Kia, gândit pentru a oferi informații cât mai clare și mai complete posibil. Cu o rezoluție mare, de 1920x720 pixeli, panoul de bord digital înlocuiește vitezometrul și turometrul convenționale regăsite pe actualele automobile de pasageri ale brandului. Display-ul său unitar, integrat, oferă prin doua cadrane digitale informații despre viteza automobilului și turația motorului. Între cele două cadrane digitale se regăsește o zonă multifuncțională, oper-ată prin intermediul comenzilor de pe volan. În această zonă a panoului de bord șoferii pot ve-dea foarte clar instrucțiunile de navigație, meniul audio, apelurile telefonice și lista de contacte din smartphone, precum și informațiile despre călătorie,  Acestea includ consumul de combus-tibil instant și mediu. De asemenea, sistemul afișează informații despre diagnosticul automo-bilului și permite notificări de tip pop-up despre diversele tehnologii de siguranță activă și de asistență a șoferului.

Kia XCeed oferă acces la o gamă largă de tehnologii active de asistență a șoferului și de sig-uranță. Acestea includ Smart Cruise Control cu system Stop & Go, BCW - Blind-spot Collision Warining, FCA - Forward Collision-Avoidance Assist, ISLW - Intelligent Speed Limit Warning, Sistemul inteligent de asistență la parcare (Smart Parking Assist), Lane Keeping Assist și High Beam Assist.

Motoare supraalimentate și promisiune de plug-in

Trei motoare turbo cu injecție directă pe benzină (T-GDi) sunt disponibile. Motorul în trei cilin-dri, de 1.0 litri T-GDi produce 120 CP și oferă un cuplu de 172 Nm, în timp ce motorul turbo în patru cilindri T-GDi produce 140 CP și oferă un cuplu de 242 Nm. Motorul T-GDi high power de 1.6 litri regăsit pe modelul Ceed GT și ProCeed GT este de asemenea disponibil pentru modelul cel mai puternic XCeed. Oferind o putere de 204 CP și un cuplu de 265 Nm de-a lun-gul unei plaje mari de turații, motorul robust de 1.6 litri T-GDi se potrivește perfect abilității au-tomobilului de a face față oricăror tipuri de călătorii.

Kia XCeed este disponibil de asemenea cu două propulsoare Smartstream - cele mai curate motoare diesel produse de Kia și cele mai eficiente din gamă. Motorul Smarstream de 1.6 litri este oferit în variantele de putere de 115 CP și 136 CP.

Exceptând motorul de 1.0 litri T-GDi, toate motoarele pot fi cuplate fie la transmisia manuală cu șase trepte, fie la transmisia automată cu șapte trepte și dublu ambreiaj. Motorul de 1.0 litri este cuplat la o transmisie manuală cu șase trepte. Sistemul Stop & Go este disponibil în echiparea standard pentru toate versiunile de echipare.

Ca și alte modele din portofoliul Kia, sistemele de propulsie electrificate, cu emisii reduse - incluzând opțiunile plug-in hybrid și mild hybrid de 48 V - vor fi lansate pe gama XCeed în cursul anului 2020.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.