Euforia mașinilor electrice trece, producătorul Tesla în cădere liberă. Profitul net a scăzut cu 55%

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.04.2024 - 10:33
Euforia mașinilor electrice trece, producătorul Tesla în cădere liberă. Profitul net a scăzut cu 55% - Foto: Profimedia Images - Rol ilustrativ
Euforia mașinilor electrice trece, producătorul Tesla în cădere liberă. Profitul net a scăzut cu 55% - Foto: finance.yahoo.com

Euforia mașinilor electrice, se pare că, trece. Producătorul Tesla și-a prezentat rezultatele financiare pe primul trimestru din 2024, iar cifrele arată că e în cădere liberă. Veniturile totale i s-au redus ușor, cu 9%, dar profitul net a scăzut îngrijorător, cu 55%.

SHARE

Venituri totale: Tesla a raportat venituri totale de 21,3 miliaarde $ în T1 2023, în scădere cu 9% față de acceași perioadă a anului trecut. 

Profit net: 1,1 miliarde $, cu 55% mai mic față de T1 2023

Marja de profit: Marja de profit brută a scăzut cu 199 de puncte de bază, la 17,4%, influențată de reducerea prețurilor medii de vânzare a mașinilor electrice și de creșterea cheltuielilor.

Citește și: VIDEO Livrările Tesla Cybertruck, oprite. Mașinii electrice îi cade pedala de accelerație

Euforia mașinilor electrice trece, producătorul Tesla în cădere liberă. Profitul net a scăzut cu 55%

Tesla publicat rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2024. Cifrele raportate arată o scădere semnificativă a principalilor indicatori financiari, sub așteptările analiștilor, atât în ceea ce privește câștigurile pe acțiune, cât și veniturile.

Profitul pe acțiune (EPS) raportat de Tesla, de 0,34 $, a contrastat puternic cu cel estimat de 0,51 $, în timp ce veniturile pentru trimestru din 2024 s-au situat la 21,3 miliarde $, fiind sub nivelul anticipat de 22,34 miliarde $ și cu 9% mai mic decât în T1 2023. 

În primele trei luni din 2024, Tesla s-a confruntat cu mai multe provocări operaționale, inclusiv tensiuni geopolitice și întreruperi ale producției la Gigafactory-ul din Berlin. Aceste probleme au contribuit la o scădere de 13% de la un an la altul a veniturilor totale din sectorul său auto, care s-au situat la 17,38 miliarde $.

De asemenea, compania a înregistrat o scădere a livrărilor de mașini electrice, exacerbată de ajustările de producție pentru Model 3 la fabrica din Fremont.

Citește și: Elon Musk e radical. Dă afară peste 10% din angajații Tesla, după primele 3 luni de vânzări proaste

Venitul net pentru T1 2024 a fost raportat la 1,1 miliarde $, o scădere de 55% față de anul precedent. 

Venitul operațional al companiei a scăzut, de asemenea, cu 56% față de anul precedent, la 1,17 miliarde $i, reflectând creșterea costurilor operaționale și scăderea vânzărilor de vehicule.

În plus, fluxul de numerar liber al Tesla a fost negativ, de 2,5 miliarde $, în principal din cauza investițiilor semnificative în infrastructura AI și a creșterii nivelului stocurilor.

În ciuda scăderii veniturilor, Tesla a continut să investească în dezvoltare și inovație, cheltuielile de capital ajungând la 2,8 miliarde $ în T1 2024. Compania se concentrează pe îmbunătățirea infrastructurii sale de inteligență artificială și pe extinderea liniei de produse pentru a include modele de vehicule mai accesibile și tehnologii avansate de conducere autonomă.

Perspective reduse pentru 2024

Perspectivele Tesla pentru 2024 sugerează o abordare prudentă pe fondul provocărilor actuale.

Compania anticipează o creștere mai mică a volumului de vehicule pe măsură ce se pregătește să lanseze noi produse pe platforma sa de vehicule de generație următoare.

Cu toate acestea, Tesla se așteaptă ca ratele de creștere a implementărilor și a veniturilor sale în domeniul stocării energiei să depășească activitatea sa în domeniul auto, subliniind importanța tot mai mare a soluțiilor sale energetice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te