Ziua Unirii va fi marcată vineri, la Iaşi, cu fasole şi cârnaţi. Mii de porţii de fasole la ceaun

DE Alin Crișan | 28.11.2023 - 21:59
Ziua Unirii va fi marcată vineri, la Iaşi, cu fasole şi cârnaţi. Mii de porţii de fasole la ceaun - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ
Ziua Unirii va fi marcată vineri, la Iaşi, cu fasole şi cârnaţi. Mii de porţii de fasole la ceaun - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ziua Unirii va fi marcată vineri, la Iaşi, cu fasole şi cârnaţi. Mii de porţii de fasole la ceaun.

SHARE

Ziua Unirii va fi marcată vineri, la Iaşi, cu fasole şi cârnaţi. Mii de porţii de fasole la ceaun, preparate în câteva instituţii subordonate Primăriei Municipiului Iaşi vor fi oferite în faţa palatului Culturii tuturor celor care vor începe un weekend prelungit de “trăiri româneşti”, în care vor fi “bombardaţi” cu ştiri despre manifestările organizate pentru marcarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Ziua Unirii va fi marcată vineri, la Iaşi, cu fasole şi cârnaţi. Mii de porţii de fasole la ceaun

În urmă cu 105 ani, pe 1 decembrie 1918, era convocată la Alba Iulia Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate.

După Revoluţia din 1989, românii au adoptat tacit tradiţia fasolei cu ciolan sau cu cârnaţi, oferită gratuit în stradă de autorităţi şi de instituţii sau introdusă special în meniu în această zi de unele restaurante.

La Iaşi, în acest an, Primăria va pregăti 3.000 de porţii de fasole de post. Separat, se vor perpeli pe grătare şi cârnaţii care se potrivesc de minune cu mâncarea de fasole.

Însă, spune Luminiţa Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi, “pentru că suntem în post, fasolea se va pregăti separat de cârnaţi. 

O mie de porţii vor fi preparate de Cantina de Ajutor Social, o mie de căminul de bătrâni Sf. Constantin şi Elena din Bucium şi o altă mie de porţii se va prepara la căminul de pensionari din Copou. În acest moment facem achiziţia de legume, aşteptăm să vedem dacă primim şi sponsorizări pentru tacâmuri.

Cârnaţii, aşa cum spuneam, se vor găti individual. În plus, se va distribui ceai cald şi vin fiert (n.r. – nici la vin nu e dezlegare din partea bisericii). Vinul va fi din sponsorizări. Iar în loc de pâine, vor fi colăcei”.

Ziua de 1 Decembrie a fost adoptată drept zi naţională şi sărbătoare publică în România prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.

Potrivit prevederilor Codului Muncii, atât ziua de 30 noiembrie, dedicată Sfântului Andrei, cât şi 1 decembrie, Ziua Naţională a României, sunt considerate zile nelucrătoare. 

Aceasta înseamnă că salariaţii, indiferent de domeniul în care activează, beneficiază de liber în aceste două zile.

Cum cele două zile sunt în acest an joi şi vineri, urmate de weekend, se poate spune că românii vor avea parte de o mini vacanţă. Iar dacă decid să o sărbătorească urmând tradiţiile recente, cu fasole şi/fără cârnaţi, e alegerea fiecăruia.

În orice caz, ieşenii care vor să marcheze ziua istorică o pot face, potrivit fondatorilor “Foom by Nemţeana” şi printr-un “festival cu trăiri româneşti”, „un mix delicios de arome şi sunete, un festin tradiţional menit să ridice apetitul românului la rangul de pasiune pentru gusturi armonios îmbinate”.

„Va fi un spectacol culinar susţinut de chefi din categoria celor preocupaţi de gătitul românesc autentic şi al unui concert de muzică lăutărească veche susţinut de Bogdan Simion şi Lăutarii de Mătase, care vin să ne servească o bucată de istorie autohtonă.

Va fi mai mult decât o experienţă culinară, va fi o lecţie de tradiţie şi folclor predată cu sinceritate de pedagogi ai gustului şi ai sunetului, într-un ambient primitor”, promite Leonard Mihoc, co-fondatorul firmei care administrează Foom.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te