Zece noi programe de înzestrare ale MApN, aprobate în comisiile parlamentare reunite de Apărare

DE Alexandru Pop | 20.04.2021 - 18:22
Zece noi programe de înzestrare ale MApN de la ministrul Ciucă, aprobate în comisiile parlamentare reunite de Apărare/FOTO: Facebook/Nicolae Ciucă

Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor şi Senat au aprobat în unanimitate, marţi, solicitarea Ministerului Apărării Naţionale pentru a demara zece noi programe de înzestrare, prevăzute a se derula în următorii ani.

SHARE

Noile programe de înzestrare sunt: sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR; sistem UAS tactic clasa I; sistem armament individual tip NATO; aparatură optică şi optoelectronică - Etapa I; maşină de luptă a infanteriei, pe şenile; echipamente şi sisteme de detecţie, avertizare, decontaminare şi protecţie CBRN; sistem de război electronic mobil; modernizare sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacităţi CRAM; sistem de securitate şi apărare cibernetică şi autovehicule tactice blindate de tip uşor, informează un comunicat al MApN transmis, marţi, Agerpres.

Zece noi programe de înzestrare, demarate

Aceste programe vor fi iniţiate începând de anul acesta, în funcţie de posibilităţile de bugetare şi de priorităţile stabilite de către categoriile de forţe şi comandamente, şi au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi obligatorii în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

Citește și: Lacheul lui Stelian Nistor, actorul George Ivașcu, se crede șef al masoneriei. Însă a fost exclus

"Ministerul Apărării Naţionale urmăreşte sincronizarea programelor majore de înzestrare ale Armatei României cu industria naţională de apărare prin adoptarea unor măsuri coerente şi predictibile. Realizarea mentenanţei echipamentelor militare şi integrarea producţiei unor componente de către unii operatori economici răspund unei cerinţe de securitate naţională. Înzestrarea cu tehnică performantă va permite adaptarea noastră la noile condiţii ale mediului de securitate şi îndeplinirea misiunilor şi obligaţiilor ce revin Armatei României, în plan naţional şi internaţional", a spus ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, în şedinţa comună a celor două comisii.

Citește și: Cristi Borcea recunoaște: „Am patru copii concepuți în detenție. Nu am fost la camera nupțială”

Solicitarea cu privire la iniţierea programelor de înzestrare a fost adresată în temeiul articolului 51 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, care instituie obligaţia autorităţii contractante de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane de euro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.