Vin 2,6 miliarde de € de la UE: A fost aprobată cererea de plată prin PNRR a României

DE Alin Crișan | 15.09.2022 - 19:50
Euro - Foto: Profimedia

România a prezentat Comisiei o cerere de plată bazată pe atingerea celor 21 de jaloane şi ţinte selectate din Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranşă, arată comunicatul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. 

SHARE

Acestea vizează reforme privind transportul durabil, decarbonizarea, siguranţa rutieră, piaţa energiei electrice, înlocuirea cărbunelui din mixul energetic, îmbunătăţirea proceselor de administrare fiscală, intensificarea luptei împotriva corupţiei, reforma sistemului de învăţământ obligatoriu pentru prevenirea şi reducerea părăsirii timpurii a şcolii şi sistemul de audit şi control al României pentru punerea în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

În cererea lor, autorităţile române au furnizat dovezi detaliate şi cuprinzătoare care demonstrează îndeplinirea celor 21 de jaloane intermediare. Comisia a analizat în detaliu aceste informaţii înainte de a prezenta evaluarea preliminară pozitivă a cererii de plată.

Citește și: VIDEO Astronomii din Ucraina raportează zeci de OZN-uri deasupra Kievului

Planul de redresare şi rezilienţă al României include o gamă largă de măsuri de investiţii şi de reformă, grupate în cadrul a 15 componente tematice. Acesta se ridică la 29,2 miliarde euro sub formă de granturi şi împrumuturi, din care 13 % (3,7 miliarde euro) au fost deja plătite României cu titlu de prefinanţare.Plăţile din cadrul MRR se bazează pe performanţă şi depind de punerea în aplicare de către statele membre a investiţiilor şi a reformelor prezentate în planurile lor de redresare şi rezilienţă, mai indică sursa citată.

Comisia Europeană a transmis Comitetului economic şi financiar (CEF) evaluarea sa preliminară pozitivă cu privire la îndeplinirea de către România a etapelor necesare pentru această plată, solicitându-i avizul. Comisia urmează să ţină cont de avizul CEF, care va fi emis în termen de cel mult patru săptămâni. În urma avizului CEF, Comisia va adopta decizia finală privind plata contribuţiei financiare, în conformitate cu procedura de examinare, prin intermediul unui comitet de comitologie. În urma adoptării deciziei de către Comisie, plata în favoarea României ar urma să fie efectuată.

Citește și: VIDEO Imagini inedite: Un râs curios sare la camera de filmat din pădure. A cercetat îndeaproape

Comisia va evalua cererile de plată suplimentare din partea României în funcţie de îndeplinirea jaloanelor şi a ţintelor prezentate în decizia de punere în aplicare a Consiliului, reflectând progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a investiţiilor şi a reformelor.Sumele plătite statelor membre sunt publicate în Tabloul de bord privind redresarea şi rezilienţa, care arată progresele înregistrate în punerea în aplicare a planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă în mod transparent.

Citește și: Predoiu: „Proiectiele Legilor Justiției au ținut cont de avizele Comisiei de la Veneția”

„Am veşti bune pentru România. S-au înregistrat progrese suficiente în cadrul planului său naţional de redresare şi rezilienţă, România fiind astfel pregătită să primească o primă plată în cadrul NextGenerationEU. Odată ce statele membre vor da undă verde, România va primi 2,6 miliarde EUR ca urmare a progreselor sale bune şi rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme şi investiţii din cadrul planului. Printre acestea se numără măsuri de intensificare a luptei împotriva corupţiei, precum şi reforme care vizează reducerea părăsirii timpurii a şcolii şi etape preliminare importante în reformarea sistemului public de pensii. Mult succes în continuare României! Comisia vă este alături de pe drumul către redresare”. a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform sursei menţionate.La rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, a precizat că multe dintre jaloanele României deja îndeplinite vor contribui la tranziţia verde a ţării noastre, potrivit news.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.