În discursul său, Orban a vorbit despre o Europă Centrală nouă, dar şi despre scânteia Revoluţiei din România care a fost aprinsă la Timişoara, în faţa Bisericii Reformate. ”În secolul XIX Timişoara a fost unul dintre motoarele de dezvoltare ale Ungariei. Un alt moment de importanţă mondială l-a trăit Timişoara în 1989”, a spus Orban la începutul discursului, adăugând că în 1989 ”s-a demonstrat că românii şi maghiarii sunt în stare să facă front comun”.
”În secolul XIX Timişoara a fost unul dintre motoarele de dezvoltare ale Ungariei. Un alt moment de importanţă mondială l-a trăit Timişoara în 1989. Timişorenii, cetăţeni ai României au lansat revolta, spunând că ne vom redobândi libertatea. Lumea are două probleme. Una este că nu crede că e posibil, a doua e că crede ce nu este posibil. În 89 lumea nu a crezut că e posibil ca oamenii să se revolte împotriva comunismului. După cum se spune, nu e posibil ca mămăliga să expodeze, dar s-a putut aşa ceva, s-a demonstrat că românii şi maghiarii sunt în stare să facă front comun”, şi-a început discursul premierul Ungariei, Viktor Orban.
Prim-ministrul Ungariei a mulţumit românilor care au sprijinit Revoluţia maghiară din 1956.
”Românii au fost cei care au sprijinit revoluţionarii maghiari din 1956 şi dorim să le mulţumim (…) Politica mondială, în 40 de ani nu a crezut posibilă căderea comunismului. Locuitorii României au dovedit că nu e posibil niciun compromis şi au demonstrat că distrugerea comunismului este posibilă doar cu revoltă populară. Am ştiut că dacă e să primim cadouri, cadoul nu putea veni decât de la Dumnezeu, să putem să luptăm, să avem curaj să luptăm”, a spus Orban.
”Sutem aici să aducem omagiile noastre în faţa domnului episcop Laszlo Tokes, noi aceia care am bătut câte un cui în coşciugul comunist. (…) Sistemul comunist a fost bazat pe minciună, a fost conceput în păcat şi a fost momentul să se termine odată, dar de ce în Decembrie 89 şi nu mai devreme sau mai tarziu? Nu ştim. Dar ştim că putem spune cu certitudine că dacă un tânăr preot reformat nu se întorcea împotriva puterii, atunci acea scânteie ar fi trebuit aşteptată mult mai mult, aşa că cinste lui Laszlo Tokes (…) Am venit aici pentru că suntem datori cu rostirea adevărurilor şi suntem datori actorilor cum a fost Laszlo Tokes. Prin comemorarea noastră aprindem lumina într-un oraş în care pentru prima dată a fost deschis iluminatul public aşa că: La mulţi ani timişoreni! La mulţi ani Laszlo Tokes!”, şi-a încheiat discursul prim-ministrul Ungariei.