VIDEO Tancul românesc "TR 85 M1 Bizonul", vedetă la BBC, o armă de temut

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 23.10.2023 - 10:40
Tancul Bizonul este vedeta Forțelor Armate Române Foto: promotor.ro

Cel mai mare blindat din dotarea actuală a Forțelor Terestre Române este "TR 85 M1 Bizonul", dezvoltat la noi în țară pe baza unui model sovietic. Tancul a fost și subiectul unui reportaj BBC în serialul "The World's Toughest Driving Tests".

SHARE

TR 85 M1 "Bizonul" este tancul de bază al Armatei Române. Cântărește 50 de tone și poate atinge o viteză de 60 km/h. Modernizat în anul 2000, este compatibil cu standardele NATO și a participat la o mulțime de exerciții comune. 

România va achiziționa tancuri americane Abramas, dar, până atunci, "Bizonul" rămâne piesa de rezistență a Forelor Terestre Române.

Dotat cu un foarte puternic motor diesle, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe șosea de 60 kmh, iar pe un teren uscat, fără denivelări, de 40 kmh. Pantă maximă de urcare este de 32 grade putând traversa șanțuri cu o lățime de 2,8 m și ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lățime maximă de 700 m și o adâncime de 5 m.

Citește și: Cât de puternică este armata României într-un conflict la Marea Neagră. Stăm mai prost ca bulgarii

Ca armament, Tancul TR 85 M1 "Bizonul" este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu țeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de 14600 m.

De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, cal. 12,7 mm, cu o bătaie maximă de 2000 m, și cal. 7,62 mm cu o bătaie maximă de 3000 m.

Vedetă la BBC

Tancul TR 85 M1, a fost vedeta primului episod al emisiunii "The World's Thoughest Driving Test" care a fost difuzată de canalul BBC 3, în 2010.

Pentru a învăţa să conducă tancul, actorul Will Mellor şi prezentatoarea Kirsten O'Brien au venit în România, au locuit într-o cazarmă din Piteşti şi s-au antrenat în poligon, timp de o săptămână, alături de militari profesionişti. În mod normal, cursul de conducători de tancuri durează trei luni.

După evenimentele cunoscute sub numele de „Primăvara de la Praga” din 1968, Republica Socialistă România a adoptat o nouă doctrină naţională de apărare. 

Aceasta necesita o industrie proprie de armament. În luna aprilie a anului 1968 este prezentat Consiliului de Apărare al ţării un raport privind fabricarea tancurilor în România. La 13 octombrie 1972, acest raport este aprobat.

Citește și: Cât de puternică e armata României față de cele ale Ungariei și Bulgariei. La ce „arme” excelăm

Programul de fabricare în ţară a unui tanc mijlociu românesc a fost demarat pe 13 mai 1974.[1] Tancul urma să aibă o greutate de aproximativ 40 de tone, un tun de calibru 100 mm şi un motor de 800 de cai putere.

Primul pas către proiectarea unui tanc românesc a fost obţinerea unei licenţe pentru fabricarea a 400 de tancuri T-55, adaptate însă cerinţelor Armatei Române şi posibilităţilor industriei naţionale. Versiunea românească a tancului sovietic T-55 a fost denumită TR-77, fiind proiectată între anii 1974 şi 1980. Varianta finală, denumită TR-77-580 (Tanc Românesc model 1977 cu motor de 580 de cai putere), a fost fabricată între 1979 şi 1985.

Citește și: Armata Română scoate la licitație Aro-uri și camioane DAC. Costă cât o bicicletă electrică

Tancul TR-77 a fost un model tranzitoriu prin care industria de armament autohtonă a căpătat experienţă în fabricarea vehiculelor blindate grele.

TR-85, fabricat la Uzinele 23 august din București, cu tehnică românescă

Concomitent cu proiectarea tancului TR-77, au fost aprobate cercetările pentru dezvoltarea unui sistem energetic de mare putere, capabil să genereze peste 800 de cai putere. Proiectarea motorului s-a realizat între anii 1974 şi 1982 de către Institutul Naţional de Motoare Termice. Acesta dezvolta 830 de cai putere.

Transmisia hidromecanică a fost dezvoltată de către ICSITEM Bucureşti, având la bază modelul proiectat de Hidromecanica Braşov.

Noul tanc, proiectat între 1978-1986, a fost denumit TR-85-800 (Tanc Românesc model 1985 cu motor de 800 de cai putere). Producţia a fost realizată între anii 1986 şi 1990, cu un ritm mediu de 100 de exemplare pe an, la Fabrica de Maşini Grele Speciale a Întreprinderii „23 August” din Bucureşti.

Modernizat în anii '90

În luna martie a anului 1994 este iniţiat, prin ordinul S/M 1429, un program de modernizare a tancului TR-85M1 „Bizonul”. La 14 aprilie 1994 acest proiect este aprobat de către Consiliul Suprem de Apărare al Ţării.

Proiectarea noului tanc a început în anul 1996, când au fost construite şi primele două prototipuri. Firmele implicate în program au fost atât din străinătate (EADS, Thales, SFIM/ODS, RKS, Sagem, Kollmorgen, Racall), cât şi din România (Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, Faur, IOR, Romarm, Hidromecanica Braşov, IOEL[2]).

Transformarea tancurilor TR-85 a început un an mai târziu. Obiectivul programului de modernizare a tancurilor a fost asigurarea interoperabilităţii cu tehnologia NATO. Au fost aduse îmbunătăţiri sistemului de conducere al focului, mobilităţii, protecţiei, sistemelor de comunicaţii şi a celor de vedere pe timp de noapte. TR-85M1 este de fapt un tanc nou, complet diferit de T-55, fiindcă are un şasiu modificat (extins), un motor diferit, o turelă nouă şi sisteme îmbunătăţite de conducere a focului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te