VIDEO Renaște IAR 80, mândria aviației în al II-lea Război Mondial. Uzina din Brașov furată de Rusia

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 08.11.2024 - 19:27

Proiectul IAR 80 FLY AGAIN este gata de finalizare, iar avionul care a făcut carieră cel puțin la începutul celui de-al Doilea Război Mondial va fi gata de zbor din nou. Refacerea avionului a fost dificil de făcut și pentru că rușii ne-au jefuit efectiv fabrica din Brașov.

SHARE

Proiectul IAR 80 FLY AGAIN este gata de finalizare, iar avionul care a făcut carieră cel puțin la începutul celui de-al Doilea Război Mondial va fi gata de zbor din nou. Refacerea avionului a fost dificil de făcut din cauza lipsei pieselor, dar și pentru că rușii ne-au jefuit efectiv fabrica din Brașov care producea avionul.

VIDEO Renaște IAR 80, mândria aviației în al II-lea Război Mondial. Uzina din Brașov furată de Rusia

Realizarea avionului IAR 80 FLY AGAIN, replică scara 1:1 a originalului, a necesitat parcurgerea etapelor de proiectare și fabricație, specifice unui avion din această categorie pentru a obține Permis de zbor emis de Autoritatea Aeronautica Civilă.

O problemă mare a fost grupul motopropulsor este format dintr-un motor Pratt&Whitney R 1830 si elice Hamilton Standard. Din fericire s-au găsit două astfel de motoare care au fost fabricate acum 80 de ani și erau stocate de circa 20 de ani. Aveau toată documentația originală necesară și numeroase piese de schimb.

Zeci de mii de ore de muncă

În plus fuselajul a fost destul de greu de reconstituit fiind folosite inclusiv mașini cu comandă numerică CNC. În general vorbim de circa 25 000 ore de proiectare și 15.000 de ore de manoperă.

Apropiat proiectului, specialistul în aviaţie Sorin Stoicescu a declarat pentru Newsweek că se lucrează din plin la finalizarea IAR 80 FLY AGAIN. Mai sunt unele piese de procurat, dar lucrurile sunt pe drumul bun. Ca o concluzie, avionul este gata de finalizare și trimitere la zbor. Estimez că anul viitor se va întâmpla acest lucru. Oricum, programul a fost dificil de realizat.

Citește și: Avionul de vânătoare românesc care se lupta cu succes cu Messerschmitt, Spitfire și Hurricane

După cel de-al Doilea Război Mondial Rusia a decis de demonteze fabrica de avioane din Brașov și au transferat-o la ei bucată cu bucată, inclusiv cu proiectele evioanelor, evident. Deci a fost nevoie de multă muncă de cercetare-proiectare în conformitate cu cerințele specifice ale Autorității Aeronautice Civile Română. Apoi, când s-a fabricat IAR 80 FLY AGAIN s-au folosit numai materiale și echipamente certificate pentru aviație și aflate în resursă, lucru destul de costisitor”, spune Sorin Stoicescu.

Performanțe remarcabile

Specialistul în aviaţie mai susține că IAR 80 a fost un avion extrem de performant în prima parte a războiului. “Avea sisteme moderne, inovatoare chiar. Și ca exemplu dau numai sistemul de tragere a tunului printre palele elicei. Era un concept românesc. Cu piloți buni a făcut multe victim printer aeronavele de luptă rusești sau americane, iar un exemplu bun în acest sens este Alex Șerbănescu care a trimis la pământ multe avioane”, a precizat Sorin Stoicescu.

Citește și: VIDEO În 1957, un microcar românesc putea deveni BMW Isetta din Est. Avea volan „yoke”, ca la Tesla

În varianta originală IAR 80 avea o viteză maximă apreciabilă, de 540 km/h și un plafon de zbor de 10500 m. Ca armament era dotat cu 6 mitraliere FN (Browning) 7,92 mm cu o rezervă de 2400 de cartușe (6 × 400).

La varianta B a lui IAR 80 două din mitralierele Browning au fost înlocuite cu două mitraliere FN de 13,2 mm și s-a mărit anvergura. S-a îmbunătățit protecția rezervoarelor de combustibil și blindajul în dreptul pilotului.

Din această versiune s-au fabricat 20 de aparate, cu numerele 181 - 200. În continuare, 11 aparate din seria 201 - 211 vor fi echipate cu câte două rezervoare de combustibil suplimentare, de câte 100 l, largabile, amplasate sub aripi.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te