Mii de sticle de plastic au fost aduse de apele abundente, create de ploile puternice din ultimele zile. Cursul râului Olteţ s-a blocat din cauza cantităţii uriaşe de gunoaie aduse de viitură.
Primăria din Balş, judeţul Olt, a postat imagini cu o viitură care a adus cantităţi uriaşe de pet-uri, gunoaie şi crengi pe râul Olteţ.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că autoritățile nu pot compensa lipsa de interes a românilor în a proteja mediul.
„Nu avem două Românii, una a noastră, în spațiul nostru personal, casă, stradă, sat, oraș și alta a celorlalți români, cetățeni pe care poate nu îi vom întâlni niciodată în viață, dar pe care, prin acțiunile noastre, îi afectăm ireversibil.
Nu avem două Românii, una a autorităților și alta a cetățenilor, una a celor cărora le pasă de mediu și una a celor nepăsători.
Suntem permanent pe teren pentru a preveni infracțiunile de mediu, pentru a ne asigura că România nu este groapa de gunoi a Uniunii Europene, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că nu ne transformăm țara în propria noastră groapă de gunoi!”, a scris ministrul Mediului.
Costel Alexe a precizat că degeaba autoritățile locale și centrale, primării, Apele Române, ISU, intervin prompt, curăță și amenajează cursurile de apă, lacurile, râurile interioare, dacă în câteva săptămâni „peisajul” este același: dezolant și periculos deopotrivă.
„Un pet aruncat în Munții Ceahlău, pe Vârful Omu, de pe barajul Vidraru, sau la Porțile de Fier nu are impact de mediu doar acolo, el afectează toate comunitățile pe care le traversează în drumul lui, din vârf de munte și până-n Dunăre.
Albiile râurilor, fondul forestier, terenurile de la marginea localităților, zonele de repaus de pe drumurile publice nu sunt zone de depozitare a deșeurilor!
Protejarea mediului înseamnă asumarea unui stil de viață și stă în puterea fiecăruia dintre noi să salvăm natura, să însănătoșim orașul și țara în care locuim”, a menționat Costel Alexe.