VIDEO Patriarhul Daniel este răcit: Vă dăm binecuvântare cu crucea, de la distanță

DE Adrian Costin | Actualizat: 01.01.2023 - 17:06

Patriahul Daniel are o viroză și nu a putut participa la slujba de la trecerea dintre ani. El a fost prezent însă la ultima parte a slujbei praznicului Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului și sărbătoarea Sf. Ier. Vasile cel Mare.

SHARE

Patriarhul Daniel a vorbit și despre viroza cu care se confruntă, în aceste zile, majoritatea lucuitorilor Bucureștiului.

”Noi am urmărit toate slujbele pentru că nu am putut să fim prezenți. Am venit doar la ultima parte, din cauza unei viroze. 70% dintre concetățeni din București se confruntă cu aceste viroze pe care nu le-a chemat nimeni, dar, totuși, au venit.

De aceea, vă dăm binecuvântare cu crucea, de la distanță, nu ne apropiem prea mult, ca să nu transmitem cumva, până când nu se imunizează toată populația”, a precizat Patriarhul Daniel.

Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice 

Anul 2023 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod, a citit Actul de proclamare. Documentul atestă că Sfântul Sinod a aprobat atât această proclamare, cât și un program-cadru pentru activitățile teologic-educaționale, culturale și mediatice din Patriarhia Română.

După citirea actului, Patriarhul Daniel a rostit un cuvânt care, potrivit Preafericirii Sale, „este o explicație pe scurt a semnificației teologice, spirituale și misionare a Anului omagial și comemorativ 2023”. Cuvântul a fost intitulat Prețuirea și ajutorarea vârstnicilor sunt expresii ale maturității spirituale și sociale în viața comunității.

Patriarhul României a prezentat icoana anului 2023 în care apar Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana, „două personaje din Vechiul Testament care s-au învrednicit să trăiască peste o sută de ani și să-L vadă pe Pruncul Iisus”, a precizat Părintele Patriarh.

Cu referire la importanța Anului comemorativ 2023, Patriarhul Daniel a subliniat:

„În unele zone ale țării, copiii îi numesc pe bunici bunul și buna, pentru că ei simt mai mult bunătatea sufletească. Se constată că și bunicii au preferințe pentru nepoți și nepoții pentru bunici”.

„Anul acesta al bunicilor este o mare șansă de a-i cerceta pe bătrâni, a-i ajuta, a-i respecta mai mult. Prin aceasta, noi contribuim la dezvoltarea culturii, demnității și bunătății sufletului românesc”, a evidențiat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit, „pentru frumoasa conslujire”, Episcopilor vicari Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul, precum și întregului sobor care a slujit în prima zi la Catedrala Patriarhală, împreună cu Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române în Țara Sfântă.

„Vă dorim Ani mulți cu sănătate și bucurie și să ne ajute Dumnezeu să ne întărim în credință și să lucrăm faptele milei creștine față de toți oamenii, dar mai ales față de cei în vârstă, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire. Amin”, a afirmat, în încheiere, Patriarhul României.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te