VIDEO Oradea, devastată de furtună. Pagube mari, la aeroport. Vântul a bătut și cu peste 100 km/h

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.07.2023 - 09:49
Oradea, devastată de furtună. Pagube mari, la aeroport. Vântul a bătut și cu peste 100 km/h - Foto: Facebook/Bogdan Orescovici
Oradea, devastată de furtună. Pagube mari, la aeroport. Vântul a bătut și cu peste 100 km/h - Foto: Facebook/Bogdan Orescovici
Oradea, devastată de furtună. Pagube mari, la aeroport. Vântul a bătut și cu peste 100 km/h - Foto: Facebook/Daniel Marcel

Fenomene meteo extreme, din cauza caniculei. O furtună puternică, iscată aproape din senin, a devastat orașul Oradea și zonele limitrofe. Vântul care a bătut și cu peste 100 km/h a rupt copaci și stâlpi și a distrus acoperișuri și zeci de mașini.

SHARE

O furtuna puternică a făcut pagube însemnate în Oradea, marți, 25 iulie, seara. Traficul a fost blocat pe foarte multe străzi din oraș, unde foarte mulți copaci au fost scoși din rădăcini, iar vântul a distrus inclusiv acoperișuri și elemente de zidărie de pe unele clădiri. 

Acoperișul Bibliotecii Universității a fost luat de vânt, de exemplu, iar în zona magazinului Crișul a fost dezastru, cu fire electrice doborâte de copaci, care au fost smulși efectiv din rădăcină sau rupți, informează ebihoreanul.ro.

Cele mai multe stricăciuni au fost provocate de desprinderea de pe fațada a zeci de panouri de aluminiu care au distrus tot ce au lovit în cale, inclusiv stâlpi de iluminat, dar și clădirile din jur.

În clădirea spitalului de vizavi de Crișul au fost proiectate inclusiv panouri fotovoltaice.

Citește și: România arde sub noi coduri portocalii și roșii de caniculă. Care sunt zonele vizate

Potrivit unor martori, de pildă, copertina unei terase a fost dusă de vânt mai mult de 100 de metri, până în fața magazinului Crișul, unde s-a blocat în crengile unor copaci.

Una dintre cele mai afectate zone ale orașului a fost cea a Parcului Țăranilor și a străzilor adiacente, care adăpostesc arbori masivi, bătrâni, care nu au rezistat puterii vântului.

Acoperișurile și fațadele mai multor case au fost distruse de căderea unor asemenea copaci, iar unii dintre localnici au rămas fără curent, după ce firele sau consolele electrice au fost smulse de crengi rupte.

Citește și: Test de inteligență pentru cei cu un IQ peste medie. ”Ce număr se află în spațiul de intersecție?”

Oradea, devastată de o furtună „de coșmar”

O femeie a povestit că „a fost realmente un coșmar” ce s-a întâmplat.

„Întunericul a coborât în câteva clipe peste tot orașul, iar din magazinul Crișul zburau bucăți de tablă ca niște frunze. Aici, la restaurant, vântul a smuls pur și simplu geamuri ale terasei, cu totul, și le-a aruncat spre interior. Nici la televizor sau în filme nu am văzut niciodată așa ceva”, a spus aceasta.

Pagube importante la Aeroportul Oradea

16 mașini din parcarea Aeroportului Oradea au fost avariate, marți după amiază, în urma furtunii foarte puternice care s-a abătut în zonă. Dezastrul s-a produs în fața terminalului 1 de pasageri, iar un BMW a suferit pagube atât de serioase, încât proprietara nici nu a mai putut porni cu el de pe loc.

Potrivit martorilor, distrugerile au fost cauzate de bucăți de tablă care s-au desprins de pe clădirea Shop Expert, de vizavi de aeroport.

Angajații Aeroportului Oradea au declarat că, în timpul furtunii, de pe acel imobil s-au desprins foi de tablă care au început să zboare în toate părțile, pe marginea șoselei Oradea-Arad.

Unele au distrus mai mulți stâlpi de iluminat de pe partea cu clădirea, iar altele au ajuns, peste cele 4 benzi ale șoselei, în incinta parcării improvizate dintre cele două terminale.

Potrivit angajaților aeroportului, bucățile de tablă au avariat 16 mașini parcate în fața terminalului I. Unele autoturisme sunt avariate mai ușor, altele mai semnificativ: au parbrize sau geamuri sparte, oglinzi distruse laterale, capota motorului, aripi, portiere afectate.

O a 17-a mașină a scăpat nevătămată și pare să fi aparținut cuiva care a participat recent la o nuntă.

O femeie din Beiuș, care a venit cu o cursă Tarom de la București, a avut surpriza să-și găsească BMW-ul avariat serios. I-a fost distrusă inclusiv direcția, astfel că nu a putut porni de pe loc.

„Dezastru! Nu mai pot să merg cu ea”, a spus aceasta.

Bucăți de tablă au ajuns până lângă clădirile tehnice ale aeroportului, parcurgând o distanță de aproximativ 100-120 metri, și au distrus și o barieră de acces automatizată. De asemenea, firele electrice din zonă sunt avariate, iar un fragment metalic a distrus inclusiv ușa de la terminalul vechi al Aeroportului.

În cursul serii de marți, angajații aeroportului au încheiat, împreună cu agenți ai Poliției, procese de constatare a daunelor și remediază pagubele.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te