VIDEO Misterul omului-lup care a băgat spaima într-un sat din Transilvania. Ar fi fost blestemat

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.10.2023 - 21:17

Omul-lup a înspăimântat un sat din Transilvania. Legendele şi basmele româneşti sunt pline de personaje fantastice! Avem balauri, vampiri, moroi, zmei, zâne şi chiar vârcolaci.

SHARE

Povestea bihoreanului Grațian Florea, despre care consătenii săi din Izbuc, județul Bihor, în apropiere de Vașcău, cred că este un priculici de lup, s-a transformat într-un documentar.

Misterul omului-lup care a înspăimântat un sat din Transilvania. 

Legendele şi basmele româneşti sunt pline de personaje fantastice! Avem balauri, vampiri, moroi, zmei, zâne şi chiar vârcolaci.

Despre cei din urmă se credea că, la fiecare lună plină, se transformă în lupi. Puţină lume ştie însă că în mitologia românească mai există o variantă a vârcolacului. Pricoliciul de lup.

Citește și: Locul din România unde busolele o iau razna și aparatele foto nu merg. Aici s-ar găsi bogății uriașe

La fel ca un vârcolac, îşi putea schimba forma, dar după bunul plac, nu doar când luna era plină. Şi, mai mult de atât, putea controla lupii.

Un personaj despre care se credea că ar fi pricolici a trăit până la începutul anilor 2000. Deşi nu ar fi fost un om rău, satul în care trăia îi ştia de frică. Iar povestea lui a fost transformată în documentar.

Izbuc. Un sat bihorean care s-ar fi pierdut în uitare dacă acolo n-ar fi trăit, până nu demult, un om bizar, potrivit a1.ro. 

Graţian Florea pe numele său, bărbatul a fascinat imaginaţia unui sat, dar şi pe cea a unui regizor.

Fiul regretatului Liviu Ciulei, Thomas. Chiar dacă omul a murit în 2001, povestea lui încă este spusă. Dar să o luăm cu începutul.

Dar nu asta face ca povestea lui să fie demnă de un film. Ci blestemul care s-ar fi abătut asupra lui încă de la naştere.

Tradiţia zonei spune că pruncul nu poate veni pe lume până când moaşa nu îi ghiceşte destinul.

„După obiceiurile străvechi, când un copil se naște, moașa cheamă spiritele ca pruncul să fie bun de lucru, frumos, iubit sau bun la carte. Se spune că Grațian n-a putut să vină pe lume decât după ce moașa l-a numit să fie priculici de lup. Într-o existență care ar putea să pară blestemată, el reușește să găsească un sens chiar și în rolul de vârcolac al satului”, potrivit apuseni.info

Citește și: VIDEO Locul misterios din România unde mașinile urcă singure la deal. Ce fenomen se întâmplă aici

Graţian a trăit aproape toată viaţa singur, într-o cocioabă cocoţată pe un deal de lângă sat. De acolo cobora doar pentru a colinda satul în căutare de provizii.

Dacă a fost sau nu pricolici bărbatul, nu vom şti niciodată. Povestea lui însă continuă să fascineze oamenii din zonă.

Şi de parcă legenda omului care vorbea cu lupii nu e suficientă, se spune că în acelaşi sat a trăit un bărbat longeviv, care s-a stins la onorabila vârstă de 200 de ani.

Ce este un vârcolac?

Vârcolacul este, în mitologia românească o ființă fabuloasă, un demon care mănâncă Soarele și Luna, generând în acest fel fazele Lunii și eclipsele.

Multiplele reprezentări ale acestei creaturi, de la animale reale (lupi, câini), la cele fantastice (zmei, balauri) au condus la un mister asupra formei demonului. 

Citește și: Enigma peșterii din România în care mulți au intrat, dar nu s-au mai întors. O voce îi ademenește

Vârcolacul este reprezentarea răului care disturbă ordinea firească a lumii, iar orice abatere de la ordinea stabilită de comunitate poate genera un vârcolac. 

Astfel, vârcolacii, ca și strigoii sau moroii, pot proveni din foarte multe surse, precum: copiii nebotezați, născuții cu anomalii, oameni care și-au ucis un frate sau o soră, sau chiar o acțiune contrară unei tradiții poate genera un vârcolac.

Omul-vârcolac se va transforma în timpul unei eclipse, iar de cele mai multe ori, sufletul său este cel care va urca în cer și va mânca Soarele sau Luna. Dacă legătura sufletului cu trupul este întreruptă în timpul transformării, sufletul este pierdut pe vecie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te