VIDEO Imagini cu mamiferul care a „cucerit” Munții Apuseni. 15 peșteri au fost închise

DE Alin Crișan | Actualizat: 07.11.2022 - 20:17
Lilieci - Foto: Profimedia

Coloniile de lilieci au cucerit Munții Apuseni, aici, regăsindu-se, peste două treimi din fauna mamiferelor, din numărul total existent în România.

SHARE

„În cadrul proiectului Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și ROSCI0016 Buteasa, avem plăcerea să lansăm filmul documentar scurt cu chiropterele, sau liliecii din Parcul Natural Apuseni și ariile naturale protejate integrate”, au transmis reprezentanții parcului.

Liliecii sunt mamifere din ordinul Chiroptera cu membrele anterioare adaptate ca aripi. Sunt singurele mamifere capabile în mod natural de zbor real și susținut. Manevrează mai abil decât păsările, zburând cu degetele lor foarte larg desfăcute, acoperite cu o membrană subțire, sau patagiu.

Sunt animale nocturne și se adăpostesc în peșteri sau alte locuri de refugiu; este incert dacă liliecii au aceste comportamente pentru a scăpa de prădători. Liliecii sunt foarte importanți în ecosistemele în care trăiesc.

În ultimii ani, un număr de 15 peșteri din Munții Apuseni au fost închise, astfel încât coloniile de lilieci care trăiesc în ele să se poată dezvolta fără a fi deranjate de acțiunile oamenilor. Restricționarea accesului în peșteri a fost parte a unui proiect finanțat cu peste un milion de euro, care a avut ca scop salvarea liliecilor.

Au fost închise cu grilaje Peştera cu Apă din Valea Leşului, peşterile Vadu Crişului, Bătrânului, Ţiclului, cele din Aştileu, Tăşad, Betfia, Ciur-Izuc, Fânaţe, Coliboaia, Măgura, Onceasa, Humpleu, Huda lui Papară şi Peştera Liliecilor din Cheile Ampoiţei, potrivit adevărul.ro.

Decizia a fost determinată de scăderea alarmantă a populației de lilieci din zona Apusenilor. De exemplu, în urmă cu 40 de ani, în peştera Meziad erau 20.000 de exemplare de lilieci, iar în ultimii ani a scăzut la circa 5.000 de exemplare, potrivit albapres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.