Partenerii evenimentului sunt Lockheed Martin și Thales România.
Suntem capabili să suplinim, fie prin noi în șine, fie împreună cu Europa, lipsa unei atenții sporite din partea Statelor Unite, pentru securitatea la Marea Neagră, în caz că ea se va dovedi adevărată?
"Noi suntem într-o mașină pe care noi o conducem, eventual copilot, și trebuie să ne punem ochelarii de condus la drum lung. Nu doar centura de siguranță, dar ochelarii de condus la drum lung", a spus Popescu.
VIDEO Dorin Popescu: "Federația Rusă a inițiat un mare proiect neoimperialist, sub forma URSS 2.0"
De ce acest lucru? "Pentru că ne trebuie foarte multă creativitate, foarte multă determinare nouă, românilor, pentru că noi suntem la Marea Neagră. De ce? Pentru că partenerii, prin lobby-ul în sistem făcut de partea română, redescoperă vocația de natură strategică, relevanța strategică a regiunii, nu doar strategică, dar și globală".
"Turbulentul de serviciu al ordinii globale este Federația Rusă", a continuat expertul, detaliind: "Federația Rusă a inițiat un mare proiect neoimperialist demonic, sub forma URSS 2,0 etc. Războiul de agresiune împotriva Ucrainei este numai debutul acestui proiect imperialist.
Dacă proiectul acesta reușește, Federația Rusă revine la masa globală. Proiectul acesta se joacă la Marea Neagră. Începe cu Ucraina, continuă cu Republica Moldova, va continua cu țările din Caucaz: Georgia, Armenia, Azerbaijan.
Citeşte şi: VIDEO Magda Jianu, Palo Alto Networks: "În spațiul cibernetic, războiul a cam început deja"
Și apoi vin cei din Asia Centrală, să pupe inelul țarului, așa cum au făcut-o întotdeauna în istoria lor sau cel puțin de cele mai multe ori. România este aici, la Marea Neagră".
"România și Vestul", spune Popescu, "recunoscând valoarea strategică și chiar globală a regiunii Mării Negre, acționează cu instrumente tactice. Deci, într-o regiune de relevanță strategică, noi acționăm cu instrumente tactice, în sensul că avem replieri față de proiectele imperialiste ale celorlalți.
Sunt extrem de convins că, în cea de-a doua parte a anului 2025, ;i ca urmare a aceste conjuncturi generate de realegerea lui trump, la Washington, a exista foarte multă presiune pe China și, colateral, pe Moscova, în sensul convenirii și semnării unui armistițiu.
Citeşte şi: VIDEO Gen. Brig. Cătălin Mihalache: "Aspectul economic și de resurse va conta foarte mult la Trump"
Foarte probabil, va exista un acord de încetare a focului, în cea de-a doua parte a anului 2025, care va nemulțumi toate părțile, prioritar părțile semnatare, pentru că acest admistițiu va îngheța de-a lungul liniei de contact, de-a lungul aliniamentului de contact, pe care se vor afla atunci forța armată rusă și forțe armate ucrainene.
Vor fi teritorii și obiective teritoriale, politice și geopolitice, pe care Federația Rusă nu va fi reușit să le atingă până la momentul respectiv și le va păstra pentru următoarea etapă sau fază militară activă".
Prevestirile expertului Dorin Popescu continuă: "Ucraina va avea o parte din teritorii încă ocupată temporar și după arministiţiu, iar obiectivul său strategic pe termen lung va fi acela de eliberare a teritoriilor ocupate.
Decalaj nepermis
Pe scurt, vom avea un război pentru o durată foarte mare, la estul României, în regiunea extinsă a Mării Negre, cu nenumărate aspecte şi dimensiuni suprapuse, stratificate, dar hibride, convenționale.
Instrumentele noastre par a ne lăsa într-un decalaj nepermis față de amploarea strategică a proiectului Federației Ruse, indiferent dacă el se exprimă prin sincope. Este unul de natură strategică și globală, iar noi încă o dată răspundem cu instrumente limitate.
VIDEO Dorin Popescu: "Federația Rusă a inițiat un mare proiect neoimperialist, sub forma URSS 2.0" - Foto: Newsweek România
Cu siguranță că vom asista la o anumită dezangajare a prezenței politicilor și intereselor Statelor Unite în regiune".
Poate creşte rolul Franţei şi Germaniei
"Nu știm impactul, nu știm amploarea", a spus expertul, "dar poate fi o dezangajare episodică, de exemplu se poate produce în momentul în care vor începe tulburări în regiunea Pacificului, tulburări mai mai acute decât cele care există deja și atunci se cere o prezență și un interes al Statelor Unite mai mare în regiunea Asia-Pacific și, în mod corelat, va scădea interes și prezența Statelor Unite la Marea Neagră".
Astfel, apar "oportunități aici, în ceea ce privește asumarea unor atribuții suplimentare ale unor mari actori statali europeni și văd Franța, care are deja un interes crescut față de regiune, și cred că ne-ar trebui nouă, românilor, o relație bilaterală mai puternică.
De asemenea, o combinaţie de roluri cu Germania, undeva pe partea de est al flancului nordic, și Franța, pe partea de sud a flancului estic. Deci, o relație bilaterală cu Franța. Este importantă aici participarea consistentă la elaborarea unei strategii a Uniunii Europene pentru Marea Neagră".