Un aşezământ care funcţiona asemenea unei grădini zoologice a fost descoperit de autorităţi înm comuna Dragodana, judeţul Dâmboviţa, reprezentanţii instituţiilor publice constatând că urşi, căprioare şi lei erau ţinuţi în cuşti, în condiţii necorespunzătoare.
Operatorul, care percepea taxe de intrare, dar şi pentru filmarea sau fotografierea animalelor, nu a putut prezenta documente din care să reiasă de unde are exemplarele pe care le ţine în captivitate.
Garda de Mediu a aplicat o amendă de 120.000 de lei şi a dispus mai multe măsuri.
Citește și: VIDEO Premieră în România. Doi pui de lup arctic s-au născut la grădina zoologică din Oradea
Doar în România! O grădină zoologică, cu lei, urși, maimuțe, funcționează ilegal
Grădina zoologică ilegală a fost descoperită în localitatea Picior de Munte, comuna Dragodana din judeţul Dâmboviţa.
Oficial, aşezământul este denumit centru de menajerie şi aparţine International Wildlife Foundation.
”În urma verificărilor, au fost constatate mai multe nereguli: lipsa autorizaţiei de mediu; condiţii necorespunzătoare de viaţă pentru animalele sălbatice ţinute în captivitate; neprelucrarea şi declararea fosei septice la UAT Dragodana; lipsa unui contract de neutralizare a deşeurilor de origine animală neconforme pentru consumul uman”, informează Garda Naţională de Mediu, potrivit News.ro.
Autorităţile care au mers în control la aşezământul ilegal au constatat că operatorul care îl administra percepea o taxă de intrare de 50 lei, iar pentru fotografierea sau filmarea animalelor cerea taxă de 100 lei.
Citește și: Un tigru s-a născut la Grădina ZOO din Suceava. Există doar câteva exemplare în toată lumea
”La momentul controlului, proprietarul nu a putut pune la dispoziţia comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu actele de provenienţă a animalelor deţinute, câteva din ele fiind specii strict protejate.
În consecinţă, au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale, respectiv două amenzi, în valoare totală de 120.000 lei, şi un avertisment”, precizează sursa citată.
Autorităţile au dispus de asemenea 12 măsuri ferme de remediere a neconformităţilor, cu termene clare de realizare, unele cu aplicabilitate imediată, altele cu caracter permanent.
Animalele sălbatice se află în continuare în custodia proprietarului, care însă nu are dreptul de a le înstrăina, până când acesta va face dovada provenienţei acestora.