David Hadaller, un american din statul Washington, a ales în 1987 să predea în Republica Socialistă România, deși avea un post în sistemul de învățământ din SUA.
A fost chiar nerăbdător să ajungă la Iași, unde a stat un an, cu o bursă Fullbrigt. Perioada petrecută la Iași i-a schimbat viața, pentru că s-a căsătorit cu o româncă. Așa că a revenit periodic în România.
Citește și: Ce a găsit profesorul american David Hadaller în România comunistă
Astăzi, distribuie pe pagina sa de Facebook imagini foto și video surprinse în țara noastră, înainte și după 1989. În 1998, la opt ani de la căderea comunismului, așadar, a petrecut concediul la Mamaia. Ocazie cu care a realizat mai multe înregistrări video, pe care le-a distribut pe Facebook în această lună.
Cum arăta Mamaia în urmă cu 23 de ani? Și înainte de epoca Mazăre?
Deși trecuse aproape un deceniu de la schimbarea de sistem politic, diferențele în viața de zi cu zi nu erau majore. Observăm în înregistrarea făcută dintr-un taxi că dominau aceleași Dacii cumpărate în timpul comunismului și apăruseră doar câteva autoturisme occidentale.
Autobuzele erau de asemenea în majoritate vechi. În schimb, Bulevardul Mamaia era străjuit de copaci, spre deosebire de anul 2021, când au rămas mai mult hoteluri din beton și mai puțin copaci.
Hotelurile nu erau modernizate, iar pe plajă un fotograf ambulant se plimba cu o cămilă, atracție pentru cei care voiau o amintire exotică din Mamaia post-comunistă.
Cum arăta Bulevardul Mamaia în 1998.
Și cum arăta, la aceeași intersecție, în 2019.