VIDEO Cele mai bune momente din „B.D. în acțiune”. Filmul a avut, inițial, alt nume. Știi care era?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.07.2023 - 09:20

Deşi sunt difuzate de mai multe ori pe an de către televiziuni, filmele ce alcătuiesc trilogia „Brigăzii Diverse“ continuă să-i atragă ca un magnet pe oameni în faţa micilor ecrane. De un real succes, trilogia a avut inițial un alt nume. Tu îl știi care e?

SHARE

Realitatea din spatele aparatului de filmat pentru trilogia „Brigăzii Diverse” este puțin cunoscută, chiar dacă au trecut peste 50 de ani de la premiera ultimului film din serie.

Aceste trei filme au fost realizate într-un timp record, între mai 1970 și august 1971, și au fost inspirate exclusiv din cazuri reale aflate în dosarele miliției. Despre „Brigada Diverse" s-a scris mult și s-a speculat și mai mult.

„Brigada Diverse“ era la început „Brigada Mărunţişuri“

Trebuia să se numească „Brigada mărunțișuri”. Există și o replică edificatoare în acest sens: „Bine, tovarăşi din «Brigada Mărunţişuri», daţi alarma şi puneţi în mişcare atâţia oameni pentru un amărât de purcel!“, a spus personajul interpretat de Iurie Darie. Filmul a vândut 4,6 milioane de bilete în cinema.

Acest film este primul din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România comunistă: furtul unui cățel și dispariția unei broșe.

 

În ambele cazuri, rezolvarea acestor mărunțișuri a dus la descoperirea unor infracțiuni de mai mare importanță și anume uciderea șefului unui serviciu comercial de la o întreprindere (unde se petreceau delapidări) și furtul sistematic de mărfuri din Magazinul Universal Victoria. 

Cel de-al doilea film al seriei, „Brigada Diverse în alertă“ (titlu de lucru „B.D. se afirmă“) a avut premiera la 26 iulie 1971 şi a reuşit să adune mai mulţi spectatori în cinematografe decât episodul-pilot: 5.649.946. Însă cronicile au continuat să fie îndeosebi negative.

Cronici negative: „Avatarurile celor trei borfași simpatici” 

„Avatarurile celor trei borfaşi simpatici (!?), care pun la încercare perspicacitatea «brigăzii diverse», continuă. 

Continuă, între o ieşire triumfală din închisoare şi o reîntoarcere (la fel de triumfală) după zăbrele. Între timp, cei trei muşchetari ai matrapazlâcurilor devin complici într-o afacere dubioasă cu nişte falsificatori de bani, şi fac jocul unui straniu «club al tinerelor văduve» care-şi propune (printre obiectivele sale incerte) să speculeze credulitatea celor din jur.

Citește și: Zâmbetul lui Puiu Călinescu masca o durere adâncă. Inima sa a cedat imediat după moartea fiicei sale

Nu putem nega intenţiile satirice ale realizatorilor, dar finalităţile educativ — artistice ale filmului rămân, în continuare, discutabile“, nota Călin Căliman în „Contemporanul“ din 13 august 1971.

Cea de-a treia peliculă, „B.D. la munte şi la mare“ (titlu de lucru: „B.D. în vilegiatură“), a avut premiera pe 20 decembrie 1971 şi a adunat 4.720.831 de spectatori în cinematografe. Şi de această contradicţia dintre opinia criticilor şi cea a publicului a fost izbitoare.

 „Filmul e un eşec. Un eşec total. Nu putem decât să regretăm că în ţara lui Caragiale nu avem comedie cinematografică, că în acest an filmul românesc nu ne-a oferit la capitolul comedie decât aceste fără rost şi fără sare şi piper întâmplări, la munte şi la mare sau invers, care nu reprezintă pe nimeni“, nota Tudor Stănescu în „Scânteia Tineretului“ din 27 decembrie 1971.

Au existat însă şi opinii echilibrate, precum cea exprimată de D.I. Suchianu în „România Literară“ din 13 ianuarie 1972:

„Autorii au adunat câţiva actori iubiţi de public şi le-au dat prilejuI să aibă mai mult sau mai puţin haz. Publicul a râs. Ăsta e un fapt. Eu personal aş fi preferat ca situaţiile comice să fie mai multe şi mai consistente. Cronicile defavorabile ale unora dintre critici vor aduce poate o asemenea ameliorare“. Din păcate, n-a mai existat nicio continuare.

Scenarii pentru alte 8 filme care nu au văzut lumina reflectoarelor

Aceste trei filme nu ar fi trebuit să fie singurele ale seriei. Au existat scenariu pentru alte 8 filme, dar acestea nu s-au mai filmat. Interesant este că prin aceste filme, miliția a vrut să își spele imaginea, iar scenaristul și regizorul erau în contact direct cu Ministerul de Interne.

Ei au fost consiliați de ofițeri superior din miliție și li s-a pus la dispoziție cazuri interesante de un de să se inspire. Apoi, miliția a revenit la gânduri mai puțin bune.

Aici există cel puțin două versiuni spuse de doi protagoniști

„În seria a patra urma să o apucăm şi noi, adică Trandafir, Patraulea şi Gogu, pe drumul cel bun. Scenariul era scris, numai că a apărut cineva din Comitetul Central, tare...de cap, căruia nu i-a plăcut“, a spus Puiu Călinescu într-un interviu acordat postului Antena 1 în 1996.

„A fost un general de miliţie. Un om «inteligent» a oprit filmul. Era deştept foc! Ardea! A oprit filmul pentru că a considerat că ne băteam joc de miliţie. După ce am terminat trei filme şi-a dat seama. Vă daţi seama ce deştept era?!“, a spus şi Papaiani într-o emisiune de televiziune.

Tot Papiani a spus că existau scrise scenarii pentru 11 filme din seria Brigada Diverse.

Câinele Costel se numea de fapt Rurih şi era gradat

„Pe câine îl chema de fapt Rurih. Era şi gradat din câte ştiu. Ne-am înţeles foarte bine, chiar dacă la început mi-a fost un pic teamă de el.

L-am hrănit, i-am dat ficat de porc până când ne-am împrietenit atât de tare, încât, atunci când îl strigam atât eu, cât şi dresorul, Rurih stătea un pic în dubiu. Chiar şi acum, după atâţia ani, mă mai întreabă câte unul ce mai face Costel“, mărturisea Papaiani, într-un inteviu din adevarul.ro

Studiourile Bufteau au publicat imagini inedite cu modul în care se distrau actorii la filmări. Imaginile îi arată pe Gogu, Patraulea, Trandafiri, dar și pe Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Iurie Darie filmând cele trei serii ale B.D.

Filmul îi arată pe cei trei milițieni Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui conduși de Iurie Darie dejucând cu umor, o serie de „întâmplări” infracționale, unele avându-i în centru pe Dem Rădulescu, Puiu Călinescu și Jean Constantin.  Niciunul dintre ei nu mai e printre noi.

Niciunul dintre actori nu mai este în viață. Toma a murit în cutremur

La cutremurul din 1977 au murit mulți oameni, printre care și Toma Caragiu. Acesta a fost găsit după șase zile de la cutremur, iar chipul său era distrus. Colegii l-au recunoscut după păr.

„Mi-am dat seama că era în casă, iar blocul lui ştiam că se prăbuşise. Am fugit acolo. Toma stătea la etajul 2, iar blocul se prăbuşise până la nivelul etajului 3.

Citește și: Ne-au făcut să râdem, dar cei patru „milițienii” din Brigada Diverse au avut un destin tragic

Acolo am găsit câinele lui, un câine frumos, care era în casă, dar Toma nu era. Pe masă se aflau 4 pahare de whisky şi apă minerală, deci au fost patru persoane. Uşa spre casa scărilor era blocată. Am pus urechea acolo şi am auzit gemete. Am strigat dupa el, dar nu am primit niciun răspuns. A durat 6 zile si 6 nopti până a fost dezgropat”, își amintea actorul Ion Caramitru.

Furdui moare în exil după ce cade de la etaj

L-a jucat pe Cristoloveanu în „Brigada Diverse intră în acţiune“ (1970), alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, sau Dem Rădulescu. N-a lipsit din comediile de neuitat „B.D. în alertă“ sau „B.D. la munte şi la mare“. A fost remarcabil în rolul inginerului agronom Geo în filmul „Toamna bobocilor“, regizat de Mircea Moldovan.

Piesele sale de teatru deranjau tot mai tare Securitatea și Partidul Comunist. „Spiritul liber al marelui actor a atras repetat cenzura, ultimele piese ale sale fiind aruncate la gunoi.

Este forțat de Securitate să plece din țară. În 1985 a făcut o manifestaţie de protest pe esplanada pariziană Trocadero, cerând dreptul de emigrare pentru fiul său.

Moartea sa, survenită în exil, la Paris, a lăsat unele semne de întrebare. Dumitru Furdui a murit pe 13 aprilie 1998, la Paris, după ce a căzut de la etajul opt al imobilului unde locuia, situat într-o periferie a capitalei franceze.

Iurie Darie moare din cauza unei boli nemiloase

Iurie Darie s-a stins în urmă cu 10 ani de o boală nemiloasă și după o suferință de mai multe luni. A fost căsătorit cu actriță Consuela Roșu cu care a avut un băiat Alexandru (Ducu) Darie, născut în 1959.

Papaiani găsit căzut în baie, de soție

Sebastian Papaiani a murit, în urmă cu șase ani, după o îndelungă suferință. Actorul era internat într-o clinică de recuperare după ce a fost găsit căzut de soție, după ce i s-a făcut rău în baie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te