Armata Română a anunțat înființarea unui batalion de drone militare Bayraktar, care va fi operaționalizat de către Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara.
România își face un batalion de Bayraktar, dronele care au decimat armata rusă. Cum atacă?
Achiziția a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 a fost aprobată în august 2022 de către Ministerul Apărării Naționale și acum se pregătește punerea lor în funcțiune.
Batalionul 184 din Timișoara este în proces de recrutare și pregătire pentru a primi cele 18 drone.
Fiecare Bayraktar TB2 costă 5 milioane de dolari și fiecare aeronavă necesită 100 de micro muniții inteligente MAM-L, care împreună valorează 15 milioane de dolari.
Potrivit contractului publicat, Ministerul Apărării Naționale, U.M. 02550 București prin Compania Nationala Romtehnica S.A., a contractat sistem UAS Bayraktar TB2 în valoare de 321.000.000 USD.
Aceste achiziții urmăresc să contribuie la modernizarea Armatei Române până în 2040, urmărind furnizarea de noi echipamente militare și sisteme de arme.
Sistemele UAV care vor fi achiziționate vor fi destinate Forțelor Terestre Române. Batalionul din Timișoara se pregătește intens pentru recepționarea și operaționalizarea acestor sisteme, inclusiv dezvoltarea infrastructurii necesare și recrutarea și pregătirea personalului. Unii dintre militarii încadrați pe funcții în compania Bayraktar au participat deja la cursuri de pregătire în Turcia, asigurate de producător, potrivit presamil.ro.
Dronele Bayraktar TB2 au schimbat radical războiul modern în Ucraina
Dronele Bayraktar TB2 au intrat în atenția publicului în contextul războiului din Ucraina, fiind folosite de armata ucraineană pentru a lovi ținte la sol și pentru a neutraliza sistemele de apărare aeriană rusești.
Eficiența incredibilă a acestor drone a dus la interesul unor țări, inclusiv România, pentru achiziționarea lor.
Ucraina folosește drone Bayraktar TB2, produse de compania turcă Baykar, încă de la începutul războiului pentru a vâna echipamente militare rusești, de la obuziere la sisteme de apărare aeriană, fiind deosebit de eficiente.
Potrivit înregistrărilor video difuzate de forțele armate ucrainene, dronele TB2 au distrus cu succes posturi de comandă rusești, vehicule militare inclusiv tancuri, vehicule IFV, diferite tipuri de camioane, sisteme de rachete sol-aer (inclusiv Buk și Tor), artilerie cu propulsie, lansatoare de rachete multiple (MLRS), obuziere și un sistem de război electronic.
Dronele au distrus, de asemenea, două trenuri de combustibil rusești, bărci de patrulare și elicoptere.
Cât de puternică este drona Bayraktar TB2?
Bayraktar TB2 este un sistem tactic armat / UAV, dezvoltat și fabricat de Baykar. Un design extrem de sofisticat care oferă toate soluțiile de care operatorul poate avea nevoie într-un singur sistem integrat. Sistemul este alcătuit din platforma Bayraktar TB2 Armată / UAV, stația de control la sol, terminalul de date la sol, terminalul de afișare la distanță, baza avansată cu generator și modulele de remorcare.
Bayraktar TB2 este un vehicul aerian tactic fără pilot la altitudine medie și lungă durată (MALE), capabil să efectueze misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) și de atac armat.
O suită avionică de bord cu un sistem avionic triplu redundant cuprinde unități care permit o rulare, decolare, aterizare și croazieră complet autonome.
Drona Bayraktar are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri și o înălțime de 2,2 metri. De asemenea, o astfel de dronă poate zbura pe distanțe de circa 300 de km rază și poate sta în aer circa 27 de ore fără să aterizeze.
Drona poate să elimine cu o precizie chirurgicală orice ținta folosind încărcătura sa utilă formată din patru muniții inteligente, prevenind astfel daunele de amploare în zonele apropiate.