VIDEO Adrian Zuckerman: Cel mai bun prieten al României nu e la Bejing sau Moscova, e la Casă Albă

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 10.11.2023 - 18:08
Adrian Zuckerman: Cel mai bun prieten al României nu e la Bejing sau Moscova, e la Casă Albă - Foto: captură video

Cel mai bun prieten al României nu e la Bejing sau Moscova, e la Casă Albă. Fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, a conturat, la Newsweek Defence Summit 2023, imaginea de ansamblu a situației geopolitice actuale și a explicat ce ar trebui să facă țara noastră.

SHARE

„America e cel mai bun prieten al României. O să rămână în felul acesta, indiferent de cine e la Casa Albă. Dar spunând acest lucru e și o responsabilitate. România nu trebuie să uite cine e cel mai bun prieten al ei.

Cel mai bun prieten al României nu e la Bejing, nu e la Moscova, nu e la Teheran și nu e la Paris. Uneori, am impresia că unii din România uită lucrul ăsta”, a declarat fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, la Newsweek Defence Summit 2023. 

România putea să facă mult mai mult pentru Ucraina

„România putea să facă mult mai mult pentru Ucraina. A ajutat, dar n-a ajutat nicăieri la nivelul la care au ajutat Polonia și alte state. Spunând asta, România trebuie să fie mândră că a cheltuit aproape 2% din PIB, depinde cum faci calculul.

Numai una din nouă țări a plătit 2%. Gândiți-vă, acum sunt 32 de țări în NATO. Nouă au plătit și din aceste nouă țări câteva dintre ele sunt cele mai mici țări din Europa. Letonia, Estonia... Ce contează? Sunt ca niște mici lei. Când te uiți la Paris, când te uiți la Bruxelles, când te uiți la alte țări, nu sunt nici măcar aproape. N-au fost în viața lor aproape. 

Germania a promis că ridică (cheltuielile, n.r.), după ce a început războiul, la 2,3%, în loc de 2%. Nici n-a ajuns la 2%, încă. Și acum a redus la 2%.

Ajutorul pentru Ucraina a fost, cum se spune în engleză, <<Un dolar prea puțin și o zi prea târziu>>”, a explicat fostul ambasador al SUA la București. 

Războiul din Ucraina a divizat Europa

„Ce lecții putem învăța din asta? Multe lecții, pentru că trebuie să fim clari ce vrem să facem. Ați auzit ce spun unii, ce bine merge NATO și ce bine merge în Europa? În opinia mea, nu e adevărat. 

Războiul din Ucraina a divizat Europa. Trebuie doar să ne uităm la Ungaria, Austria, acum la Slovacia. Unde ajungem în felul ăsta? 

În opinia mea, Europa nu e unită. Lucrurile hibride, sociale, fac ca Europa să nu fie unită. Și e o mare greșeală. 

Care sunt rezultatele? Neavând o soluție să termine războiul, se fac repede doi ani și vreo trei, patru luni de când Rusia a început războiul în Ucraina, ce s-a întâmplat, Putin l-a rugat pe prietenul lui din Teheran să facă ceva să-l ajute.

I-a trimis drone, i-a trimis și alte echipamente, a început și războiul din Orientul Mijlociu, care, acum, vedem ce nenorociri face, nu numai în cost uman, ci în balanța geopolitică din toată lumea. 

Ce se întâmplă, care e al treilea lucru care se întâmplă? O să vedem ce face China cu Taiwan, au început să facă lucruri și în Filipine. 

Au început din nou probleme, care, în opinia mea, vin de la ruși, în Venezuela, care vrea să ia pământ la un vecin numit Guyana. 

Asta se întâmplă când lumea nu are un plan. Din păcate, multe lucruri din astea vin de la fratele mare din America. Din păcate, nici Washingtonul, în ultimii doi, trei ani n-a avut un plan clar, a șovăit și n-a făcut ce a trebuit să fie făcut și din cauza asta avem toate lucrurile astea.

Jake Sullivan, National Security Advisor al SUA, nu face ce-i corect, nici nu înțeleg de ce mai este în funcție. După eșecurile lui, n-ar trebui să mai fie acolo”, a mai explicat Adrian Zukerman, la Newsweek Defence Summit 2023.

România trebuie să apere Marea Neagră

Ce trebuie făcut este ca România să decidă cine e prietenul ei cel mai bun. Pentru mine e clar lucrul ăsta, e America. 

Dacă acesta este răspunsul, tot ce se întâmplă aici trebuie să fie în felul ăsta, trebuie să lucreze cu America să dezvolte economia românească. 

România trebuie să urmeze aceeași politică, trebuie să apere Marea Neagră, care a fost abandonată. Dacă Marea Neagră ar fi fost păzită, nu s-ar fi întâmplat problemele cu grâul din Ucraina. 

Toate lucrurile astea sunt legate și, în opinia mea, România ar trebui să aibă o discuție internă: Unde vrem să fim? Cine vrem să fim? 

Vrem să fim prieteni cu America, trebuie să facem ce ar face un prieten, nu să înceapă cu lucruri care nu se fac de către un prieten”, a punctat Adrian Zuckerman. 

România a dat drumul unei firme chinezești să dezvolte rețele 5G. „E de necrezut așa ceva”

„Acum 2-3 ani, a fost trecută o lege 5G în România, care previne accesul chinezilor la tehnologie, la dezvoltarea sistemelor 5G. 

Peste vară, România a dat voie unei companii chinezești, numită Lenovo, să dezvolte, să participe la o licitație, să dezvolte rețelele 5G. E de necrezut așa ceva. 

Americanilor nu le place lucrul ăsta. Dacă continuă, nu-i un lucru bun pentru România. Și n-o să meargă bine. Toți cu care am vorbit în America, de la militari și inteligence la politicieni, știu asta și nu le place nimănui. 

Acesta este doar unul din multe lucruri despre care vorbesc, unde România uită că America e cel mai bun prieten al României”, a precizat Zuckerman.

Cine trebuie să facă mai mult pentru o mai bună apărare a României? Armata, cetățenii, politicienii?

„E o întrebare bună. Sper să am un răspuns la fel de bun. Da, o să vedem. Vreau să încep de la un lucru și n-o să fiu lung. Bărbații și femeile americane care intră în forțele armate americane nu intră pentru bani. Intră pentru că iubesc America și vor să apere America și, de aceea, toată lumea le mulțumește. Nimeni nu se îmbogățește acolo în armată. 

Citește și: Adrian Zuckerman: O economie puternică va sprijini securitatea națională militară și socială

În România, cel mai important lucru, în opinia mea, este ca toți oamenii din România să iubească România.

Dacă vrei să pleci din țară, ultimul lucru care o să-l faci e să intri la armată. Și sunt mulți în situația aceasta”, a mai explicat fostul ambasador al SUA la București.

Clasa politică din România e cuprinsă de corupție. Economia face pași înapoi, taxele trebuie reduse

„De ce se întâmplă acest lucru? E o chestiune economică, e o chestiune politică?

Citește și: Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA la București: România, un apărător al securității globale

Clasa politică din România e cuprinsă de corupție, e cuprinsă de probleme. Și e așa de mulți, mulți ani. Poate e ceva mai bine, dar nu e unde trebuie să fie. 

Economia a făcut pași înainte, acum o ia înapoi, pentru că nu sunt făcute lucruri economice. Taxele și cheltuielile trebuie să fie reduse, nu mai trebuie aruncați banii, economia trebuie să fie dezvoltată. 

Cum am spus înainte, trebuie să fie o înțelegere cu cine ești prieten și unde vrei să ajungi. Ce vrei să faci?

Dacă înțelegi unde vrei să ajungi într-un an, în 5 ani, în 10 ani, în 20 de ani, atunci poți să faci o strategie. Și nu vorbesc de armată, vorbesc de lucruri sociale, politice și de interes național. 

Adrian Zuckerman: Cel mai bun prieten al României nu e la Bejing sau Moscova, e la Casă Albă

România trebuie să aibă interesul national în primul plan. Nu trebuie ca în primul plan să fie un aliat sau membru al Uniunii Europene. Nu sunt împotriva Uniunii Europene, dar România trebuie să aibă grijă de România în primul rând și după aia să vadă ce face cu Uniunea Europeană și cu NATO și cu ceilalți. 

Nu cred că în România se înțelege clar acest lucru. În România, lucrurile astea trebuie să fie reevaluate, ca atunci când te duci la un tânăr sau o tânără și îi spui te rog, vrei să intri în armată, să spună <<Da, faceți ceva corect aici și faceți ceva bine. Îmi dau viața pentru țară>>.

Dar, nu suntem în punctul ăsta. De la nimeni dintre cei cu care am vorbit, de la taximetriști la oameni din restaurante, la oameni din alte domenii, nu am auzit, în 4 ani, să spună acest lucru și asta e problema în opinia mea”, a conchis fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, la Newsweek Defence Summit 2023. 

Newsweek Defense Summit 2023

Newsweek România a organizat pe 7 noiembrie 2023 cea de-a V-a ediție a Newsweek Defense Summit. Cu această ocazie s-au abordat subiecte de maximă actualitate referitoare la contextul geopolitic mondial și strategiile care sunt necesare pentru apărare.

Discuțiile de la „Newsweek Defense Summit 2023” s-au axat pe prioritățile de securitate ale țării noastre și pe strategia sa de abordare a amenințărilor emergente, dar și cum se poziționează în context regional. 

Care sunt riscurile pe care trebuie să le luăm în calcul? Cât de pregătiți suntem economic și militar pentru a face față oricăror provocări induse de cele două conflicte? La ce ar trebui să fim atenți și la ce ne așteptăm să se întâmple în perioada următoare? Care sunt măsurile de protecţie pe care România le ia pe teritoriul naţional în vecinătatea zonei de conflict din Ucraina? Avem risc potențial de atacuri teroriste la noi în țară?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care au încercat să răspundă invitații la Newsweek Defence Summit 2023: 

- General Philip Breedlove

- Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO

- General de flotilă aeriană Leonard-Gabriel Baraboi - locțiitorul șefului Statului Major al Forţelor Aeriene

- Contraamiral de flotilă Eugen Cornel Cojocaru - comandantul Comandamentului Flotei Navale „Viceamiral Vasile Urseanu”

- General de brigadă Gabriel Turculeţ - comandantul Comandamentului Componentei Terestre ,,General Alexandru Cernat”

- Adrian Zuckerman - fost ambasador SUA în România

- Iulian Chifu - Consilier pentru Securitate al Prim-Ministrului României

- Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe

- Dorin Popescu, Președinte al Asociației Casa Mării Negre, expert în geopolitică

- Iulia Joja, analist militar

- Gen. (r) Virgil Bălăceanu, Președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă (AORR)

- General-maior Bondor Remus-Hadrian, șeful Direcției Planificare Strategică, Statului Major al  Apărării.

Partenerul evenimentului „Newsweek Defense Summit 2023” a fost compania Lockheed Martin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te