E din nou perioadă de vacanțe, se poate circula mult mai relaxat din și spre majoritatea statelor lumii. Românii din străinătate profită de pauza oferită de pandemiei de coronavirus, care a determinat eliminarea majorității restricțiilor de circulație, pentru a reveni acasă.
Inclusiv din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Aceasta este și perioada în care apar știri despre persoane care circulă în România cu autoturisme, pe baza permisului de conducere din țările unde locuiesc, și se trezesc cu dosare penale.
Dosare penale pentru conducerea fără permis de conducere. Mulți află abia când îi opresc agenții de circulație că permisul străin dintr-o țară care nu este membră a UE și nici semnatară a Convenției de la Viena din 1968 asupra circulației rutiere, care reglementează circulația rutieră internatională.
România este parte a acestei convenții, dar nu și state precum SUA, Canada, Marea Britanie, Australia sau Noua Zeelandă.
Poliția Română a precizat că „au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 20 și art. 23 alin. (1), titularii permiselor de conducere naționale valabile, eliberate de autoritățile:
a) statelor membre ale Convenției asupra circulației rutiere, prevăzută la art. 82 alin. (2) ;
b) statelor membre ale Uniunii Europene;
c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere auto.
Convenția de la Viena din 1968 asupra circulației rutiere, care reglementează dreptul internațional de conducere a unui autovehicul, este semnată, în prezent, de 79 de state:
Albania, Austria, Arabia Saudită, Armenia, Bahrain, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Centrafricană, Chile, Coasta de Fildeș, Croația, Cuba, Cipru, Republica Cehă, Republica Democrată din Congo, Capul Verde, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Honduras, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, India, Iran, Irak, Italia, Israel, Kazahstan, Kuweit, Kârgâzstan, Letonia, Liberia, Lituania, Luxemburg, Liechtenstein, Marea Britanie, Macedonia de Nord, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Maroc, Myanmar, Olanda, Oman, Nigeria, Norvegia, Pakistan, Paraguay, Filipine, Polonia, Portugalia, Palestina, România, Rusia, San Marino, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra Leone, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Surinam, Suedia, Elveția, Tadjikistan, Tunisia, Turkmenistan, Turcia, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan și Vietnam.
Irlanda, Andorra, Islanda și Malta nu au semnat Convenția. Spania e semnatară, dar încă nu au ratificat Convenția.
Țările din Asia care nu sunt semnatare ale Convenției sunt Bangladesh, Malaezia, Cambodgia, Republica Chineză (Taiwan), Laos, Republica Populară Chineză (inclusiv Hong Kong și Macau), Japonia, Iordania, Liban, Siria, Yemen, Coreea de Nord și Afganistan.
Indonezia și Coreea de Sud sunt toate semnatare, dar încă nu a ratificat Convenția.
Foarte important: permisele de conducere emise de țările care NU au semnat Convenția de la Viena nu sunt valabile în România.
Prin urmare, pentru a putea conduce în România, există două soluții pentru cei care vin din țările care nu au semnat documentul menționat: fie să obțină un permis internațional de conducere, fie, dacă stau pentru o perioadă mai lungă, să-l preschimbe cu cel românesc.
Situația e valabilă și invers, dacă un român cu permis de conducere românesc pleacă într-una dintre țările nesemnatare ale convenției, e indicat fie să obțină documentul internațional sau să-l preschimbe pe cel din țară cu documentul din țara de destinație.
Cum se poate obține în România un permis internațional de conducere, vedeți aici.
Cum se poate obține permisul de conducere internațional dacă vii din Canada în România, vedeți aici.
Cum se poate obține permisul de conducere internațional dacă vii din SUA spre România, vedeți aici.
Permisele din Marea Britanie, valabile în România și după Brexit
Poliția Română arată că posesorii permiselor de conducere eliberate de autoritățile din Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și cele eliberate de către Gibraltar, Guernsey și Jersey, au în continuare dreptul de a conduce pe teritoriul României după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, nefiind necesar să posede și un permis de conducere internațional.
Marea Britanie este semnatară a Convenției de la Viena.
„În privința titularilor permiselor de conducere eliberate de autoritățile teritoriilor care nu fac parte din Regatul Unit propriu-zis, altele decât cele menționate mai sus, pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice din România, trebuie să posede pe lângă permisul de conducere național și permis de conducere internațional”, precizează Poliția Română.