Printre măsurile pe care USR le cere a fi luate cu celeritate se numără abrogarea legii recursului compensatoriu și desființarea Secției speciale de investigare a magistraților.
Legea recursului compensatoriu a eliberat până în prezent 2.000 condamnaţi pentru fapte precum omor, omor calificat sau lovituri cauzatoare de moarte și alţi peste 14.000 de deţinuţi condamnaţi pentru diverse alte infracţiuni precum viol sau pornografie infantilă.
Citește și: Ucigașul din Caracal, Gheorghe Dincă, a recunoscut ambele crime
Conform Ministerului Justiţiei, „au fost puse în libertate 16.217 persoane private de libertate”, 2.909 fiind eliberate pentru că pedeapsa le-a expirat ca urmare a recursului compensatoriu, în timp ce „un număr de 13.308 au fost puse în libertate condiţionat, conform hotărârilor instanţelor de judecată”. Dintre aceştia, 968 s-au întors în închisoare după comiterea de noi infracţiuni sau ca urmare a altor cauze penale aflate pe rol.
Legea recursului compensatoriu a fost criticată în trecut şi de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarilor care într-un comunicat emis după plecarea din funcţie a lui Tudorel Toader estima că „peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni.”
Citește și: Test ADN: Oasele găsite în curtea lui Gheorghe Dincă sunt de om