Unul dintre cele mai importante circuite de şah din lume revine în România: Premii de 1,4 milioane$

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.01.2023 - 16:59
Chess Classic - Foto: Superbe
Chess Classic - Foto: Superbe

Fundaţia Superbet, împreună cu Fundaţia Kasparov şi cu susţinerea financiară şi organizatorică a Saint Louis Chess, organizează două dintre cele cinci etape ale turneului, cele de la Bucureşti şi Varşovia.

SHARE

Circuitul internaţional de şah Grand Chess Tour (GCT), care reuneşte cei mai buni zece şahişti ai lumii, revine la Bucureşti în perioada 4 - 16 mai. 

”Circuitul internaţional de şah Grand Chess Tour (GCT) continuă să pună România pe harta şahului internaţional, revenind pentru a patra oară consecutiv la Bucureşti, în perioada 4-16 mai. Ca şi anul trecut, Grand Chess Tour va include două etape de şah clasic (Bucureşti şi Saint Louis) şi alte trei de şah rapid & blitz (Varşovia, Zagreb şi Saint Louis). Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari, din care 350.000 de dolari pentru etapele de şah clasic şi 175.000 de dolari pentru cele de şah rapid & blitz. În premieră, ediţia din 2023 va avea şi un fond de premii bonus în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasaţi la finalul întregii competiţii”, potrivit unui comunicat.

Fundaţia Superbet va organiza, împreună cu Fundaţia Kasparov şi cu susţinerea financiară şi organizatorică a Saint Louis Chess, două  dintre cele cinci etape ale turneului - cea de la Bucureşti şi cea de la Varşovia.

“Şi în 2023, continuăm să investim în susţinerea şahului românesc şi în educaţie prin şah, aşa cum ne-am angajat de la bun început, când am decis să aducem la Bucureşti turneul celui mai mare şahist al lumii, Garry Kasparov, dar şi metodologia dezvoltată de Fundaţia pentru Şah Kasparov. Alături de Federaţia Română de Şah, sperăm ca prezenţa celor mai buni şahişti ai lumii, printrei ei şi români, să contribuie la creşterea numărului celor atraşi de şah”, a declarat Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet.

Circuitul de anul acesta va avea opt jucători automat calificaţi, alături de ei urmând să joace şi şahişti care vor primi wildcard-uri pentru toate cele cinci etape ale turneului. În fiecare etapă, se vor înfrunta zece şahişti. Cel mai probabil, în circuit vor evolua din nou şi cel mai bine clasaţi şahişti români în clasamentul FIDE - Bogdan Deac şi Constantin Lupulescu.

Cele cinci etape ale circuitului sunt următoarele: Superbet Chess Classic Romania (4-16 mai), Superbet Rapid & Blitz Polonia (19-26 mai), SuperUnited Rapid & Blitz Croatia (3-10 iulie), Saint Louis Rapid & Blitz (12-19 noiembrie) şi ultima etapă, Sinquefield Cup (19noiembrie-3 decembrie), ce vor avea loc în Saint Louis (Missouri, SUA).
„Fanii se pot aştepta la o nouă ediţie plină de adrenalină de şah clasic şi rapid & blitz din partea celor mai buni jucători de şah din lume”, a spus şi directorul executiv al GCT, Michael Khodarkovsky.

Din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic al Grand Chess Tour, circuit fondat de Garry Kasparov şi de miliardarul american Rex Sinquefield.

”Este cea mai onorantă colaborare internaţională a Fundaţiei Superbet, care se alătură astfel numelor mari care au susţinut circuitul de şah GCT în primii săi ani, printre ele Vivendi SA, Saint Louis Chess Club, Tata Steel India, Lohia Foundation sau DeepMind (compania de Artificial Intelligence a Google). Federaţia Română de Şah va fi co-organizator şi partener al etapei din România”, se arată în comunicat.

Formatul final şi lista completă a jucătorilor din turneu şi a wildcard-urilor vor fi anunţate în curând. Mai multe detalii şi cele mai recente ştiri despre circuit se regăsesc pe  www.fundatiasuperbet.ro, grandchesstour.org şi pe reţelele sociale ale Fundaţiei Superbet şi GCT.

Fondată în 2019, Fundaţia Superbet este o organizaţie nonprofit. Rolul său este de a coordona activităţile de CSR ale Grupului Superbet în zona de sport, educaţie, sănătate, cultură. Din 2019, şahul a devenit identitar pentru Fundaţie prin organizarea an de an a etapei de la Bucureşti şi de la Varşovia a Circuitului Grand Chess Tour. Totodată, Fundaţia s-a angajat să transforme circuitul într-o tradiţie pentru comunităţile de şah din România şi Polonia. Din 2019, este şi partener strategic al Federaţiei Române de Şah.

 

În 2022, Fundaţia a demarat şi proiectul-pilot “Şahul - de la învăţarea în clasă, la poveşti de spus acasă - „The SuperGambit”. Bazat pe metodologia dezvoltată de Fundaţia pentru Şah Kasparov, proiectul este implementat în parteneriat cu Asociaţia Step by Step.

GRAND CHESS TOUR este un circuit de şah internaţional care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai şahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour şi totodată a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te