Un senator cere închiderea școlilor timp de 14 zile din cauza coronoavirusului

DE Adelina Sahlean | 06.03.2020 - 17:11

Senatorul Iliescu Catalin Lucian (PMP) a cerut vineri Guvernului să inchidă toate scolile din Romania pe o perioada de 14 zile, ca masura de precautie in contextul virusului COVID-19.

SHARE

Armenia, stat care a înregistrat un singur caz de Coronavirus sau Bulgaria, țară care nu s-a confruntat cu această situație până în prezent, au suspendat sau iau în calcul suspendarea cursurilor, spune senatorul.

„Conform studiului „Predicting the cumulative number of cases for the COVID-19 epidemic in China from early data”, statele au obligația de a lua măsuri de prevenție pentru a opri răspândirea Coronavirusului. În ciuda faptului că discutăm despre un virus aflat în faza incipientă, despre care nu se cunosc suficiente informații, avem certitudinea că, această afecțiune se manifestă prin simptome severe sau critice la 2 din 10 pacienți care contactează boala. Cu alte cuvinte, principalul risc s-ar putea manifesta în supraaglomerarea spitalelor care ar reprezenta o tragedie nu doar pentru pacienții care suferă de COVID-19 și care vor avea nevoie de terapie intensivă, cât și pentru cei care au alte afecțiuni și care vor găsi cu dificultate un loc disponibil în cadrul unităților medicale.

(...)Luând în considerare indicele de retransmisie a COVID-19 și corelând datele cu numărul mare de cetățeni români care se întorc din Italia, avem motive serioase de îngrijorare acre necesită o serie de măsuri ample pe care statul român trebuie să le întreprindă, printre care se numără inclusiv suspendarea orelor de curs.

(...)În acest sens, avem tot mai multe date care să sugereze că închiderea școlilor și a facultăților, cu scopul de a preveni răspândirea virusului la nivelul populației largi, ar fi o măsură eficientă pentru statele care se află în pericol de a se expune epidemiei de COVID-19. Astfel, solicit autorităților competente, în speță Ministerului Invățământului, să ia măsurile necesare pentru a limita riscul răspândirii Coronavirusului prin suspendarea activității cursurilor pentru o perioadă de 14 zile.

Cursurile și orele pierdute pot fi recuperate, dar răspândirea virusului ar putea avea efecte dramatice asupra populației! Fiți responsabili și acționați în consecință, ținând cont de eventualele pericole care pot apărea pe fondul lipsei de reacție! În această privință, voi adresa o interpelare către Ministerul Educației prin care să solicit aplicarea unor măsuri care să limiteze eventuala răspândire a virusului COVID-19, printre care suspendarea orelor de curs, începând cu data de 09.03.2020!”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -