Un profesor din România cu 25 de ani vechime câștigă mai puțin decât un gunoier din Germania

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.05.2023 - 13:28
Profesorii protestează - Foto: Newsweek România
Un gunoier din Germania câștigă mai mult decât un profesor din România - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Un profesor cu gradul didactic I şi cu o vechime de 25 de ani „la catedră” în România câștigă mai puțin decât un gunoier care muncește în Germania. Newsweek a scris că salariile profesorilor sunt mai mici decât ale muncitorilor care lucrează în Camera Deputaților.

SHARE

În timp ce profesorii din România sunt în a V-a zi de grevă generală, Guvernul Ciucă nu găsește nicio soluție viabilă pentru a satisface cererile dascălilor. Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale profesorilor este salariul care este rușinos de mic.

Un gunoier din Germania câștigă mai mult decât un profesor din România

De exemplu, un gunoier din Germania, care se află în perioada de ucenicie încasează lunar mai mult decât un profesor cu 25 de ani de experiență.

Astfel, în timpul perioadei de ucenicie de trei ani, un angajat în salubritate privată primește în medie 745 de euro lunar, echivalentul a aproximativ 3600 de lei.

Dacă alege să facă ucenicie într-o companie din sectorul public, salariul mediu se ridică în jurul sumei de 1.017 euro, adică aproximativ 4.900 de lei, în timp ce un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani la catedră câștigă între 3.800 și 4.500 de lei, potrivit declarațiilor președintelui Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Un profesor câștigă mai puțin decât un taximetrist

La fel, un angajat Mc Donald's în SUA primește pe oră între 8 și 16$ cu o medie de 11$. Asta ar însemna la 22 de zile muncite pe lună puțin sub 2.000$ salariu mediu pe lună, iar un nou venit va primi 1.200$. În Franța, un om care servește / vinde la Mc Donald's câștigă 13.000 euro pe an

Profesorii primesc mai puțin decât un șofer de taxi în Franța, unde venitul mediu anual este de 15.300 euro, adică 1.270 euro. 

Citește și: EXCLUSIV Ospătarul și liftierul din Parlament câștigă cu 500 lei mai mult decât un profesor debutant

În plus, oricine poate lucra ca gunoier, nu este necesară o pregătire profesională.

Un liftier de la Camera Deputaților câștigă mai mult decât un profesor debutant. Are și spor pentru condiții vătămătoare

Newsweek România a făcut o comparație între salariile profesorilor și ale muncitorilor din Camera Deputaților.

Aceștia au meserii precum sudor, ospătar, brutar, grădinar, femeie de serviciu, tâmplar, lăcătuș. Pentru aceste meserii e nevoie doar de, cel mult, școala profesională. Pentru meseria de „agent curățenie”, ospătar sau chiar grădinar nu e nevoie de nicio școală. Nici măcar de 12 clase sau bacalaureat.

Salariile muncitorilor de la Camera Deputaților le depășesc pe cele ale profesorilor debutanți și se bucură de sporuri mai mari, conform unei investigații realizate de Newsweek România.

Citește și: Greva din învățământ continuă. Ce au obținut profesorii când au mai ieșit în stradă. Au ajuns la CCR

Conform informațiilor confirmate și de ministrul Ligia Deca, profesorii debutanți câștigă aproximativ 2.800 lei net, având un salariu brut de 5.100 lei.

În ceea ce privește Camera Deputaților, aceasta oferă unele dintre cele mai mari salarii plătite din bugetul de stat. Documentele consultate de Newsweek România arată că un muncitor primește un salariu brut de 5.128 lei. La această sumă se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare de muncă în valoare de 388 - 455 lei.

Astfel, un muncitor angajat la Camera Deputaților câștigă în total peste 5.600 lei brut, cu 500 lei brut mai mult decât un profesor debutant.

Dacă ne referim la un angajat care se ocupă de curățenie în timpul nopții, acesta mai primește un spor de 549 lei. Astfel, venitul său brut poate ajunge la 6.100 lei, cu 1.000 lei mai mult decât salariul brut al unui profesor debutant.

De asemenea, un director din Camera Deputaților primește de 3 ori salariul unui profesor cu vechime.

Cresc lefurile bugetarilor din „Administrație” de la 1 iunie 2023. Pentru profesori nu s-au găsit bani

Această creștere se aplică bugetarilor din anexa VIII a Legii salarizării unitare, care se referă la personalul din domeniul „Administrație”. Astfel, salariile de bază pentru funcționarii publici vor fi stabilite la nivelul prevăzut de această lege pentru anul 2022, începând de la 1 iunie 2023.

Prin Ordinanța de Urgență nr. 168/2022 s-a stabilit că, începând cu 1 ianuarie 2023, salariile de bază/soldele de funcție/salariile de funcție/indemnizațiile de încadrare ale personalului plătit din fonduri publice vor fi majorate cu 10% față de nivelul acordat în luna decembrie 2022, fără a depăși valorile nominale pentru anul 2022 stabilite conform anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017.

Această ordonanță derogă, practic, de la prevederile Legii 153, conform cărora începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare ar fi trebuit să fie stabilite prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I-VIII ale Legii 153 cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

Un alt proiect de ordonanță pus în dezbatere la Ministerul Muncii propune modificarea OUG 168 însăși, astfel încât bugetarilor din categoria (anexa VIII) „Administrație” să li se aplice nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea 153 pentru anul 2022, începând de la 1 iunie 2023.

"Avem bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate! Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022", declarat Marius Budăi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te