Un francez și-a părăsit țara și s-a mutat în România: „Universul cultural țărănesc îmi vorbește"

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.03.2023 - 20:51
Romain Giudicelli - Foto: Lepetitjournal.com

Un francez și-a părăsit țara și s-a mutat în România, îndrăgostindu-se de „universul cultural țărănesc", care „îi vorbește”.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Francezul Romain Giudicelli s-a îndrăgostit profund de România și a decis să renunțe la meleagurile natale, pentru a se muta în țara noastră.

Un francez și-a părăsit țara și s-a mutat în România

Romain Giudicelli a vizitat prima dată România în anul 2018, când a fost adus aici de prietena lui româncă.

Deși cei doi au încheiat relația un an mai târziu, francezul s-a îndrăgostit de România atât de mult, încât nu a mai dorit să se întoarcă în țara în care s-a născut.

Citește și: O țară din Europa a plafonat prețurile a peste 400 de produse de bază: Ajutor pentru producători

Mai mult, Romain a învățat limba română și a început să restaureze case și clădiri vechi, care, spune el, reprezintă esența universului tradițional românesc.

"Descoperirea așa-numitei culturi românești "tradiționale" (mai ales în ceea ce privește prelucrarea lemnului) a fost un adevărat punct de cotitură.

„România îmi vorbește”

Recunosc cu ușurință, fără să fiu retrograd și asumându-mi o anumită atracție pentru un anumit exotism, că această Românie este cea care îmi vorbește, universul cultural țărănesc concret și simbolic, mai degrabă decât România înghițită de noile tehnologii și de cultul bunurilor", a spus francezul.

Romain Giudicelli a urmat un curs de formare profesională în restaurarea patrimoniului și a lucrat ca ucenic tâmplar la Sibiu, dar și ca muncitor în Maramureș și în apropierea Brașovului, pe șantierele deschise pentru construirea caselor cu structură din lemn.

Citește și: Povestea lui Ștefan Luchian, care a pictat paralizat, cu pensula legată de mână. L-au arestat la pat

Deși munca pe șantier este epuizantă, francezul se hrănește din simplitatea universului rural, unde, zi de zi, contribuie la salvarea și restaurarea patrimoniului.

"Supraviețuirea în mediul rural a unor moduri de viață bazate, în esență, pe resurse locale și ancorate într-o cultură autentică, bogată în semnificații, este ceea ce mi se pare cel mai prețios.

Și, în sens mai larg, dar fără a vrea să generalizez, mi se pare că românii au reușit să păstreze un anumit simț al priorităților, dimensiunea spirituală a existenței rămânând foarte importantă pentru mulți. Este ca și cum organul credinței nu s-ar fi atrofiat la ei", a mai spus străinul.

Își dorește să contribuie la dezvoltarea României

În prezent, Romain Giudicelli trăiește în Transilvania, acolo unde a întâlnit-o pe Irina, prietena sa, iar planurile de viitor se reduc tot la dorința de a dezvolta România, pentru că aici, spune el, totul este posibil, dacă există dăruire și perseverență.

"În România, totul pare posibil dacă ești perseverent. Nu încerc nici eu să idealizez țara, există și în România, bineînțeles, unele greutăți și nu aș vrea să sugerez că nu există, de fapt, niciun motiv pentru o diasporă atât de mare”, a declarat Romain Giudicelli, potrivit lepetitjournal.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te