Un fost fotbalist a coordonat un șmen de 110.000 € la Viena. Interlopii Balint și Buzilă, complici

DE Adrian Costin | Actualizat: 21.10.2021 - 15:07

Fostul fotbalist Marius Siminic, împreuă cu fratele său și interlopii Sorin Balint și Cornel David, zis Buzilă, au făcut un șmen de 110.000 de euro, La Viena, după ce au pretins că sunt vânzători de lingouri de aur.

SHARE

Interlopul orădean Sorin Balint a fost ridicat din Vama Borş şi arestat provizoriu pentru un jaf de 110.000 euro comis în Austria. În acelaşi dosar a fost arestat şi Cornel David, zis Buzilă, liderul unei grupări profilate pe furturi de maşini de lux. Amaândoi urmează să fie extrădați în Austria. 

Citește și: Doi membri ai clanului Săndulache, arestați. Gruparea forța femei să ascundă droguri în zone intime

Procurorii austrieci îl aşteaptă la audieri şi pe fostul fotbalist Marius Siminic, a cărui extrădare a fost amânată, dar şi pe fratele acestuia, Călin, care a dispărut şi e dat în urmărire internaţională.

Citește și: Interlopul Vali Nebunu și soția, acuzați că și-au băgat ilegal copilul în România, vor la CCR

Fostul fotbalist a plănuit șmenul

Marius Siminic este cel care ar fi coordonat șmenul de la Viena.

Acolo, românii s-au dat comercianţi de aur în faţa unei persoane căreia i-au oferit spre vânzare lingouri de aur în valoare de 110.000 euro. Când cumpărătorul le-a adus banii, ei i-au luat susţinând că vor să verifice bancnotele, să nu fie false, intenţionând să-i returneze, în schimb, bancnote de 500 euro false. 

Citește și: Interlopul Cosmos Tănase, prins fără centură, a amenințat polițiștii că-i calcă cu mașina

Doar că şi-a dat seama că urmează să fie înşelată şi a vrut să-şi recupereze geanta cu bani, moment în care românii i-au smuls valiza şi au fugit.

"În acest context, Marius Siminic a avut rol important, fiind cel care a plănuit, coordonat atacul şi supravegheat zona în care se comitea această tâlhărie", se arată în documentele procurorilor austrieci, care susţin că românii fac parte "dintr-o asociere criminală" şi au participat la Viena, dar şi în alte locuri, "la infracţiuni grave, în special escrocherii la nivel internaţional, fraude şi falsificări de bani". 

Fotbalistul mai țepuise și Mobexepert împreună cu prietena sa

Extrădarea lui Marius Siminic a fost amânată, întrucât  bărbatul este anchetat pentru delapidare, după ce, în perioada 21 decembrie 2017 - 20 ianuarie 2018, când era consilier de vânzări pentru magazinul din Oradea al Mobexpert, şi-a însuşit şi folosit în interes personal, împreună cu directorul de vânzări al aceleiaşi societăţi, cercetat în aceeaşi cauză (Ana Silca, prietena lui din acea perioadă, n.r.), avansurile plătite de clienţi pentru mobilierul comandat. Prejudiciul total cauzat astfel este de 848.030 lei.

Marius Siminic este fost jucător al  echipelor FC Bihor, FC Liberty şi Diósgyör.

Citește și: Doi interlopi au băgat în stare vegetativă un bărbat care n-a vrut să cerșească pentru ei 

Când vor fi șmenarii extrădați

Extrădarea lui Sorin Balint, implicat în trecut în mai multe dosare de evaziune cu afaceri petroliere, în Oradea şi Ploieşti, va fi decisă pe 11 noiembrie, în timp ce în cazul lui "Buzilă" judecătorii au hotărât deja ca acesta să fie predat autorităţilor austriece.

Cornel David a fost implicat în trecut în numeroase dosare care priveau furturi de maşini de lux, dar şi autoutilitare, fiind specializat pe "fabricarea" de acte false, repoansonarea seriilor de şasiu. Ultima lui condamnare datează din 2015, când a încasat o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni de detenţie într-un dosar al DIICOT Arad, acuzat fiind că a fost unul dintre liderii "Reţelei macaronarilor", care furau maşini de lux închiriate în prealabil din diverse ţări europene, le introduceau în România, unde bolizii erau apoi cel mai adesea dezmembraţi, iar piesele vândute prin service-uri auto.

Călin Siminic, fratele fotbalistului, trimis în judecată în ultimii doi ani pentru loviri, distrugeri şi infracţiuni rutiere, şi scăpat doar cu amenzi penale, este dat în urmărire naţională şi internaţională.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.