Un expert în domeniu acuză: Nici un partid nu dorește să oprească traficul de persoane

DE Andrei Mocanu | 10.07.2020 - 13:27
Silvia Tăbușcă. Foto pagina personală Fb

Silviu Tăbușcă, coordonator al Programului de Securitate Umană din cadrul Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică susține că politicienii locali se bazează pe banii obținut din traficul de persoane pentru campania electorală.

SHARE

„Din păcate nu există voință politică. În toți acești ani de zile am ajuns la concluzia că, indiferent de culoare politică a partidelor care au fost la guvernare, niciunul dintre aceste partide sau coaliții de partide nu și-a dorit într-adevăr realizarea unei legislații coerente și crearea unor structuri în plan național care să poată să coopereze și care să poată să combată acest fenomen în mod eficient”, este diagnosticul categoric pus de Silvia Tăbușcă după ce a monitorizat modul cum se face trafic de persoane în România.

Coordonatorul Programului de Securitate Umană din cadrul Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică a explicat, în cadrul Interviurilor Presshub, că lipsa de voință politică vine din faptul că traficul de persoane aduce foarte mulți bani nu doar rețelelor implicate, ci chiar statului român. Care vede diminuată, prin aceste filiere abuzive, și problema șomajului, deoarece traficul de persoane nu se referă doar la activități sexuale, ci și la muncitori exploatați în ferme sau companii.

„Din acest tip de infracționalitate se câștigă enorm de mulți bani. Pe de-o parte, dacă privim din prisma statului care nu dorește să-și apere proprii cetățeni, așa cum percep eu statul român în momentul de față, exploatarea asta reprezintă un beneficiu, pentru că minorii exploatați în străinătate produc niște sume foarte mari de bani care sunt trimise în România și sunt spălate în România.

România este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene care are mari probleme și din punct de vedere al procedurilor de combatere a spălării banilor, fiind în procedură de infringement impusă de Comisia Europeană.

Rețele de trafic nu sunt destructurate în mod voit pentru că din componența lor ar face parte autorități sau angajați ai instituțiilor publice care au chiar sarcina de a ne proteja de astfel de rețele de trafic, acesta este paradoxul românesc, arată expertul.

„Constatăm că în plan local, cel puțin din expertiza pe care noi o avem din diverse județe care se confruntă cu acest fenomen la nivel amplu, constatăm că foarte mulți politicieni locali sunt implicați sau sunt în spatele acestor rețele locale de trafic și atunci nu există interes din partea partidelor politice să combată fenomenul propriu zis”, a susținut Silvia Tăbușcă.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.