Turnul înclinat din Bologna a fost închis. Totul după ce s-ar putea prăbuși

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.12.2023 - 16:38
Turnul înclinat din Bologna a fost închis. Totul după ce s-ar putea prăbuși - Foto:: Mediafax

Turnul înclinat din Bologna a fost închis. Totul după ce s-ar putea prăbuși. Iată ce spun autoritățile și ce se va întâmpla mai departe.

SHARE

Turnul înclinat din Bologna a fost închis. Totul după ce s-ar putea prăbuși. Iată ce spun autoritățile și ce se va întâmpla mai departe.

Turnul din Bologna închis

Un turn medieval din orașul italian Bologna, care se înclină la fel de mult ca faimosul său omolog din Pisa, a fost închis din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși.

Citește și: Medicul inimilor care a realizat primul transplant în 2023 are 4.000 de operații pe cord la copii

Autoritățile au început construcția unui baraj de cinci metri înălțime în jurul Turnului Garisenda din secolul al XII-lea, pentru a opri resturile, în cazul în care acesta s-ar prăbuși, scrie BBC.

Turnul de 47 metri se înclină la un unghi de patru grade, iar monitorizările au descoperit schimbări în direcția înclinării.

Consiliul orașului a declarat că situația este „extrem de critică”.

Turnul Garisenda este unul dintre cele două turnuri care domină orizontul orașului Bologna. Celălalt, Turnul Asinelli, este de aproximativ două ori mai înalt și se înclină de asemenea, deși nu la fel de dramatic, și este de obicei deschis pentru ca turiștii să se poată cățăra.

Structurile au fost construite între anii 1109 și 1119, deși înălțimea Turnului Garisenda a fost redusă în secolul al XIV-lea deoarece începuse deja să se încline. Turnul este menționat în poemul lui Dante, „Divina Comedie”, care a fost completat în 1321.

Locația a fost închisă pentru prima dată în octombrie după ce senzorii au detectat schimbări în înclinarea Garisenda și inspecțiile au dezvăluit deteriorarea materialelor care compun baza acestuia.

Consiliul a lansat ceea ce numește un plan de protecție civilă pentru a păstra turnul și a declarat că lucrările care încep acum „reprezintă prima fază de asigurare a securității acestuia”.

A declarat că, pe lângă conținerea resturilor, barajul ar proteja clădirile înconjurătoare și persoanele, în caz de prăbușire. A spus că vor fi instalate și plase metalice de protecție împotriva căderii pietrelor în jurul turnului.

Construcția barajului va fi finalizată la începutul anului viitor, în timp ce turnul și piața de dedesubt se așteaptă să rămână închise pentru mai mulți, ani în timp ce se efectuează lucrări de restaurare.

Citește și: Misterul celei mai izolate case din lume: De cine a fost construită locuința și cui îi aparține

Orașul estimează că doar barajul va costa 4,3 milioane de euro (3,7 milioane de lire sterline) și a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a plăti restaurarea.

A numit proiectul o „provocare extraordinară” care ar necesita „angajamentul întregului oraș și al celor din întreaga lume care iubesc Bologna și unul dintre cele mai importante simboluri ale sale”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te