Turcan: „Creșele, grădinițele și liceele din România vor beneficia de mai mulți bani din acest an”

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.02.2024 - 19:14
Turcan: „Creșele, grădinițele și liceele din România vor beneficia de mai mulți bani din acest an” - Foto: INQUAM Photos/ George Călin/ Imagine cu caracter ilustrativ

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a declarat că toate creșele, grădinițele și liceele din România vor beneficia de mai mulți bani începând din acest an.

SHARE

În urma ședinței de Guvern, care a avut loc săptămâna aceasta, oficialii români au decis să fie alocate finanțări atât pentru învățământul de stat, cât și pentru cel particular acreditat. 

Turcan: „Creșele, grădinițele și liceele din România vor beneficia de mai mulți bani din acest an”

Potrivit ministrului Culturii, salariile profesorilor vor fi majorate și, mai mult decât atât, vor fi oferite condiții mai bune în școli și vor fi implementate noi programe de dezvoltare pentru elevi. 

”Astfel, la costul standard pentru cheltuieli salariale creșterea este de 38%, iar la costul pentru formare continuă, bunuri și servicii, majorarea este de aproape 14%. Vorbim de cea mai mare creștere din ultimul deceniu.

Citește și: Pentru ce abateri pot fi daţi afară profesorii de şcoală şi liceu

Această majorare înseamnă finanțare pentru condiții mai bune în școli, programe mai bune pentru copii, elevi, profesori si angajați. O pregătire mai bună în toate unitățile de învățământ.

Valorile concrete în lei:

-Pentru cheltuieli de natură salarială, valoarea coeficientului 1 crește de la 6.834 lei, la 9.431 lei. 

-Pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri și servicii, valoarea coeficientului 1 crește de la 570 lei, la 649 lei. 

Creșele, grădinițele, școlile și liceele din România vor beneficia de mai mulți bani începând din acest an! ?În... 

Precizez, de asemenea, că școlile din România primesc finanțare de la nivel central în baza acestui cost standard pe elev.

El este stabilit în fiecare an prin Hotărâre de Guvern și are două componente de bază:

1.⁠ ⁠costul pentru cheltuielile cu salariile;

2.⁠ ⁠costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

Astfel, statul își respectă angajamentele de creștere a salariilor profesorilor, fără să lase această povară pe bugetele locale.  

Reamintesc faptul că în anul 2023 salariile profesorilor au crescut în medie cu 30% la nivelul sistemului de învățământ, iar la începutul anului cu încă 20%.

Citește și: Rusificare în Moldova. 19% din elevii de școală primară învață rusa la școală. Doar 0,1%, engleza

Să nu uităm și de investițiile fără precedent în infrastructura școlară prin PNRR, plus creșterea numărului de burse și extinderea programului «Masă sănătoasă», toate menite să îmbunătățească calitatea sistemului de învățământ din țara noastră si educația copiilor.

În plus, tot în ședința de Guvern din această săptămână, am alocat sume suplimentare din Fondul de Rezervă Bugetară atât pentru municipiul Sibiu, cât și pentru municipiul Mediaș, pentru a compensa o parte din scăderea veniturilor cauzată de transferul unor impozite și taxe de la nivel local, la nivel central.

Astfel, Municipiul Sibiu a primit 11,6 milioane de lei, iar Mediașul 224 de mii de lei”, a scris Raluca Turcan, pe pagina de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te