Inițial, reuniunea trebuia să marcheze forța și coeziunea politicii europene după ieșirea Marii Britanii din cadrul Uniunii. Cum Brexit-ul a rămas în aer, iar britanicii se pregătesc pentru alegerile europene, evenimentul găzduit de fosta capitală culturală europeană s-a transformat într-un inedit team building al șefilor de state de pe bătrânul continent, cu puternice componente festive și mondene.
E drept, reuniunea s-a încheiat cu o declarație comună a participanților, lipsită însă de elemente concrete, în fapt o confirmare a dorinței de a merge în continuare împreună pe calea europeană, a încrederii în valorile europene și în viitorul acestui ambițios proiect politic.
Cu siguranță, după ziua feerică de la Sibiu, toți participanții se vor fi întors ceva mai optimiști, în peisajul mohorât, acoperit de nori și măcinat de probleme, de la ei de acasă. Pentru că cerul Uniunii Europene numai senin nu este!
Oricum, România s-a dovedit a fi o gazdă perfectă, atentă cu fiecare invitat, plină de eleganță, ștaif, generozitate, seninătate, așa cum nu prea este ea cu propriii cetățeni, în relația de fiecare zi. Iar președintele Iohannis, ne place sau nu ne place, a fost amfitrionul perfect. Bravo, pentru organizarea acestui eveniment care va rămâne, cel puțin ca imagine, o bornă importantă în istoria României timpului nostru.
Citește comentariul integral al lui Tudorel Urian pe platforma de dezbateri Marginalia