Trădare la nivel înalt în ALDE: voia să schimbe legea pentru Tăriceanu, acum se „vinde” lui Dăncilă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.09.2019 - 17:07
Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE, pare că a sărit din barca lui Tăriceanu în cea a lui Dăncilă

Marian Cucșa, deputat ALDE, ar fi pe lista celor care l-ar trăda pe Tăriceanu, acceptând să intre în Guvernul Dăncilă. Acum trei ani, Cucșa voia o lege care să le permită demnitarilor să nu mai stea la coadă la ghișee, după ce Tăriceanu fusese implicat în scandalul de la Permise.

SHARE

UPDATE Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri după-amiază, că va propune mai mulți membri ALDE pentru ocuparea unor fotolii de miniștri în Guvern.

Este vorba despre Graţiela Gavrilescu, la Mediu, Ion Cupă - la Energie, Ştefan Băişanu - la ministerul privind relația cu Parlamentul.

Premierul a mai anunțat că pe lista pe care o va înainta președintelui Klaus Iohannis mai sunt două propuneri de miniștri din partea PSD: Dan Chirilă la MAI şi Cameliei Gavrilă la Educaţie.

Marian Cucșa, deputat ALDE, nu este, așadar, pe lista finală a lui Dăncilă pentru ocuparea funcției de ministru al Energiei, așa cum, miercuri dimineață, declarau mai multe surse politice citate de presa centrală.

Articol inițial:

Viorica Dăncilă ar fi convins trei membri ALDE să facă parte din Guvern, după ce partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a ieșit, în august, din Executiv, anunțând oficial ruperea alianței politice cu PSD și apropierea politică de Pro România, partidul lui Victor Ponta.

Unul dintre cei trei care l-ar fi trădat pe Tăriceanu este Marian Cucșa, deputat de Timiș și vicepreședinte ALDE, care ar fi pe lista lui Dăncilă și care, așa cum susțin surse politice citate de presa centrală, ar urma să preia ministerul Energiei.

Citește și Șah la ALDE. Dăncilă nu mai merge în Parlament și numește 3 miniștri furați de la Tăriceanu

În august 2016, același Marian Cucșa se făcea remarcat cu o declarație prin care își demonstra supunerea față de șeful său de partid. La acel moment, Tăriceanu era implicat într-un scandal public, după ce a fost filmat fentând coada de aproximativ o mie de persoane de la Direcția de Permise și intrând în instituție pe o ușă din curtea interioară a clădirii din Pipera, pentru a-și ridica permisul auto.

Acest episod a stârnit indignarea publică și a determinat Direcția de Permise Auto din cadrul Poliției Capitalei să declanșeze o anchetă internă, care s-a finalizat cu mustrarea scrisă a doi angajați care l-ar fi favorizat pe Tăriceanu.  

„Din respect, a mers personal să-și ridice persmisul auto”

În mijlocul acestui scandal, Marian Cucșa se poziționa de partea lui Tăriceanu și, în august 2016, declara că ar fi de apreciat, totuși, faptul că acesta a mers pesonal să își ridice permisul auto: „În primul rând, Călin Popescu Tăriceanu a fost să își ridice permisul personal, putea să își trimită un consilier sau pe cineva.

Din respect, a mers personal, a mers înainte de program și nu văd înaintea cui a intrat să își ridice persmiul de conducere. Să vedem pe fond care este cea mai gravă problemă, ca un om și-a ridicat permisul sau că este coadă?”

Citat de agenția News.ro, Cucșa mai preciza, acum trei ani, tot legat de episodul Tăriceanu, că trebuie modificată legea, astfel încât demnitarii să aibă tratament preferențial și să nu mai stea la coadă la ghișee: „Trebuie modificată legea să vedem exact nevoia, să modificăm legea pentru suplimentarea personalului.

Citește și Tăriceanu anunță desființarea grupului ALDE din Senat după excluderea lui Meleșcanu

Mi se pare normal să existe o lege prin care să se permită accesul demnitarilor de rangul I sau II ca, pe perioada cât sunt președinte sau șef al Senatului, să poată să meargă să își ridice persmisul pentru a nu împiedica alte activități pe care le au din punct de vedere administrativ”.

A criticat ieșirea de la guvernare și alianța cu Ponta

În urmă cu câteva zile, Marian Cucșa critica, într-o postare pe pagina personală de Facebook, ieșirea ALDE de la guvernare și alianța cu partidul lui Victor Ponta, pentru alegerile prezidențiale: „Consider că deciziile ALDE din ultima perioadă, luate de 4-5 persoane și aduse doar spre validare forurilor de conducere, sunt unele total greșite și lipsite de respect față de colegi.

 De ce e mai frecventabil Pro Romania decât PSD? Când știm cine e Victor Ponta, că de fapt, e tot un PSD-ist plecat supărat de acasă! Am votat împotriva alianței electorale cu Pro Romania și nu voi susține nici o altă asociere cu formațiune lui Victor Ponta”. 

Conform presei centrale, Marian Cușca este, acum, pe listă trădătorilor lui Tăriceanu, care ar accepta oferta Vioricăi Dăncilă de a face parte din Guvern. În afară de Cucșa, pe lista premierului s-ar mai afla încă doi membri ALDE, Gabriela Gavrilescu, care s-ar întoarce în fruntea ministerului Mediului, după ce a părăsit recent acest fotoliu, imediat ce partidul din care face parte a decis ieșirea de la guvernare.

Un al treilea membru ALDE care ar urma să fie propus ân funcția de ministru este senatorul Ionuț Sibinescu, care ar urmasă primească ministerul pentru relația cu Parlamentul.

Propunerile ar fi trimise de Viorica Dăncilă către președintele Klaus Iohannis, iar în acest fel s-ar păstra structura politică a guvernului, PSD-ALDE-UDMR, nemafiind nevoie de un vot în Parlament, acolo unde PSD ar fi riscat să nu mai obțină o majoritate prin care să-și valideze Guvernul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te