Tinerele din Franţa nu vor mai plăti procedurile medicale legate de controlul naşterilor

DE Daniel Toșa | 09.09.2021 - 14:19
Tinerele din Franţa nu vor mai plăti procedurile medicale legate de controlul naşterilor/FOTO: Olivier Véran
Tinerele din Franţa nu vor mai plăti procedurile medicale legate de controlul naşterilor/FOTO: Olivier Véran

Femeile din Franţa care au vârste de până la 25 de ani nu vor mai plăti, începând de anul viitor, pentru consultaţia medicală, testele şi alte proceduri legate de controlul naşterilor, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, potrivit Le Figaro.

SHARE

Olivier Véran a declarat că femeile cu vârste de până la 25 de ani nu vor plăti pentru consult medical, teste şi alte proceduri legat de controlul naşterilor. Acest demers va acoperi contracepţia hormonală, testele biologice, prescripţia de contraceptive şi întreaga îngrijire legat de contracepţie, a explicat el într-un interviu acordat France 2.

„Există un declin în folosirea contracepţiei în rândul femeilor tinere şi principalul motiv pentru acest lucru este financiar. Costă prea mult. Este de neacceptat ca femeile să nu se poată proteja, să nu aibă acces la contracepţie dacă aceasta este alegerea lor, evident, pentru că nu îşi permit”, a adăugat ministrul. 

Citește și: Un expert rus a lăudat serviciul de spionaj militar al României

Limita de vârstă a fost aleasă, potrivit lui Véran, deoarece de la 25 de ani oamenii au mai multă autonomie şi nu mai sunt incluşi în asigurările de sănătate complementare ale părinţilor. El a completat cu faptul că, potrivit studiilor, aceasta este vârsta la care multe femei renunţă la contracepţie, nu pentru că doresc să aibă copii, „ci pentru că este costisitor”.

Măsura este aşteptat să coste sistemul francez de sănătate, Assurance Maladie, aproximativ 21 de milioane de euro anual.

Contracepţia este disponibilă la liber în Franţa persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani începând cu 2013, iar pentru cele cu vârste de până la 15 ani, din august 2020. Acest lucru a dus la o scădere a numărului întreruperilor de sarcină.

Guvernul a anunţat anul trecut că aproximativ 1.000 de fete cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani au rămas însărcinate în Franţa şi că 770 dintre aceste sarcini s-au încheiat cu avort.

Citește și: Bianca Drăgușanu, urmărită cu drona, gazată și jefuită de zeci de mii de euro în vacanță la Monaco

De când contracepţia este oferită celor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, numărul avorturilor a scăzut de la 9,5 la mia de sarcini în 2012 la 6, în 2018. 

În cazul femeilor cu vârste de peste 25 de ani, aproximativ 65% din costul contracepţiei este rambursat.

Sistemul francez de sănătate cere celor mai mulţi pacienţi să plătească înainte pentru programări şi prescripţii, apoi să ceară înapoi o parte sau costul integral.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te