"UE-27/Marea Britanie au convenit asupra unei amânări flexibile până la 31 octombrie. Asta înseamnă alte şase luni în care Marea Britanie să găsească cea mai bună soluţie posibilă", a scris Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, pe Twitter.
Consiliul European a acceptat o amânare pentru a permite ratificarea acordului de retragere. O asemenea amânare trebuie să dureze numai timpul necesar şi, în toate cazurile, nu mai departe de 31 octombrie 2019. Dacă acordul de retragere este ratificat de cel două părţi înainte de această dată, ieşirea Regatului Unit va avea loc în prima zi a lunii următoare.
Franţa şi Germania au fost poziţii diametral opuse în această privinţă, Parisul adoptând o atitudine dură în ceea ce priveşte amânarea pe termen lung a procesului Brexit, în timp ce Germania s-a pronunţat în favoarea unei amânări până pe 31 decembrie.
Pe lângă amânarea Brexit până pe 31 octombrie, liderii europeni au stabilit o evaluare a situaţiei în luna iunie, pentru a determina dacă este cazul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană pe 30 iunie, dată solicitată iniţial de premierul britanic Theresa May, informează surse diplomatice, citate de cotidianul The Guardian.
Clauza privind posibilitatea producerii Brexit în iunie a fost introdusă pentru a atenua temerile preşedintelui francez Emmanuel Macron care a cerut garanţii că Marea Britanie va organiza în mod corespunzător alegerile europarlamentare din luna mai. Pe de altă parte, Consiliul European "reafirmă că acordul de retragere nu poate fi renegociat".